Trump haukkui ennen petosoikeudenkäyntiään mustan oikeusministerin rasistiksi – ja näin sujui kuuleminen oikeuden edessä

Donald Trump kuultavana petosoikeudenkäynnissä New Yorkissa 2:55
Video: Donald Trump kuultavana petosoikeudenkäynnissä New Yorkissa.

Yhdysvalloissa maan entinen presidentti Donald Trump on ollut kuultavana siviilioikeuden petosoikeudenkäynnissä New Yorkissa.

Oikeuden mukaan Trump ja hänen kaksi aikuista poikaansa liioittelivat Trump Organization -yritysryppään omaisuuden arvoa jopa miljardien dollarien edestä saadakseen pankeilta parempia lainoja ja vakuutuksia. Trumpia tai hänen poikiaan ei uhkaa vankeus, mutta he voivat saada jopa 250 miljoonan dollarin sakot ja joutua jättämään johtotehtävät yhtiössä.

Trump on tätä ennen saanut sakot jo kaksi kertaa, koska hän on rikkonut hänelle annettua osittaista kommentointioikeuden rajoitusta eli niin sanottua suukapulamääräystä. Yhteensä sakkoja on tullut 15 000 dollaria.

Trump on solvannut tapausta käsittelevää tuomaria Arthur Engoronia useaan otteeseen kutsuen häntä muun muassa roistoksi ja erittäin puolueelliseksi tuomariksi. Myös tällä kertaa Trump haukkui jo etukäteen oikeudenkäynnin epäreiluksi ja New Yorkin osavaltion mustan oikeusministerin Letitia Jamesin rasistiksi.

Itse oikeudenkäynnissä Trump ei juurikaan vastannut kysymyksiin, vaan käytti puheenvuoronsa polveileviin puheisiin, jotka muistuttivat enemmän poliittista kampanjointia. Tuomari Engoron joutui toistuvasti vaatimaan Trumpia pysymään asiassa.

Yritysryppäänsä omaisuuden arvosta tarjoamiensa tietojen merkitystä Trump vähätteli toistuvasti ja väitti, etteivät pankit juurikaan kiinnittäneet niihin huomiota. Lisäksi hän vetosi siihen, ettei arvoarvioissa otettu huomioon hänen brändiään.

Useita oikeudenkäyntejä

Petosoikeudenkäynnin lisäksi Trumpia vastaan on käynnissä useita muitakin oikeusjuttuja. Maaliskuussa Trump joutuu liittovaltion tuomioistuimeen. Siellä käsitellään syytteitä, joiden mukaan Trump juonitteli saadakseen mitätöityä edellisten, vuoden 2020 presidentinvaalien tulokset.

Trump tavoittelee republikaanien presidenttiehdokkuutta ensi vuonna pidettävissä vaaleissa ja on ylivoimainen ennakkosuosikki republikaanien ehdokkaaksi.

Lue myös:

    Uusimmat