Trump maksoi 175 miljoonan takuusumman – toisen oikeusjutun suukapulamääräystä jouduttiin tarkentamaan

Yhdysvaltojen entinen presidentti Trump välttää omaisuutensa takavarikoinnin.

Yhdysvaltain presidentiksi uudelleen pyrkivä Donald Trump maksoi 175 miljoonan dollarin takuut, jotka New Yorkin valitustuomioistuin oli hänelle viime viikolla määrännyt.

Takuusumma oli alun perin 454 miljoonaa dollaria, mutta tuomioistuin alensi summan 175 miljoonaan viime viikolla.

Jos Trump ei olisi saanut takuuta maksettua, olisi New Yorkin syyttäjälaitos voinut takavarikoida hänen omaisuuttaan, kuten Trump Tower -kiinteistön ja Mar-a-Lago-kartanon Floridassa.

Tapaus liittyy siviilikanteeseen, jossa Trumpin katsottiin paisutelleen omaisuutensa arvoa saadakseen pankeista ja vakuutusyhtiöistä paremmat ehdot lainoilleen ja vakuutuksilleen. Takuusumman maksulla Trump saa siirrettyä siviilipetoksesta saamansa tuomion hyllylle valituksensa ajaksi.

Oikeus tarkensi suukapulamääräystään

Tuomioistuin myös määräsi Trumpin lopettamaan sanalliset hyökkäykset tuomarin ja muiden osallisten perheenjäseniä kohtaan toisessa oikeusjutussa.

Tuomari Juan Merchanin antoi jo aiemmin niin sanotun suukapulamääräyksen, jonka mukaan Trump ei saa julkisesti kritisoida muun muassa mahdollisia todistajia, syyttäjiä, oikeushenkilökuntaa tai mahdollista valamiehistöä.

Nyt tuomioistuin tarkensi, että määräys koskee myös osallisten perheenjäseniä.

Trump oli kirjoittanut 28. maaliskuuta sosiaalisessa mediassa tuomarin tyttären olevan "kiihkeä Trumpin vihaaja" ja vaati tuomarin siirtämistä sivuun.

Entinen neuvonantaja varoittaa Trumpin valinnan riskeistä 11:51
Katso myös: Entinen neuvonantaja varoittaa Trumpin valinnan riskeistä. Haastattelussa sotatieteiden tohtori ja kokoomuksen kansanedustaja Jarno Limnell.

Tapaus liittyy Stephanie Cliffordille vuoden 2016 presidentinvaalien alla maksettuihin niin sanottuihin hyssyttelyrahoihin. Clifford tunnetaan myös pornonäyttelijänä käyttämällään nimellä Stormy Daniels.

Trumpin väitetään syyllistyneen lukuisiin kirjanpitorikoksiin maksuja peitellessään. Myös itse vaitiolosta maksamisen saatetaan katsoa olleen rikos, koska kirjanpitorikossyytökset liittyvät vuoden 2016 vaaleihin liittyneen laittoman toiminnan peittelemiseen.

Käsittely alkaa 15. huhtikuuta New Yorkissa. Lisäksi Trumpia odottaa kaksi muutakin oikeudenkäyntiä, mutta ne saattavat päätyä oikeuteen vasta marraskuun vaalien jälkeen.

Trump on kiistänyt syyllisyytensä kaikkiin väitettyihin rikoksiin ja on sanonut niiden olevan poliittista ajojahtia. 

Tästä Trumpin oikeudenkäynneissä on kyse 2:10
Katso myös: Tästä Trumpin oikeudenkäynneissä on kyse.

Lue myös:

    Uusimmat