Trump arvosteli jälleen tuomaria – väittää, ettei ole saamassa reilua oikeudenkäyntiä

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump on arvostellut jälleen rajusti hänen rikosoikeudenkäyntiään New Yorkissa käsittelevää tuomaria.

Trumpia syytetään kirjanpitorikoksista, jotka liittyvät vuoden 2016 presidentinvaalien alla pornonäyttelijä Stormy Danielsille maksettuihin niin sanottuihin hyssyttelyrahoihin. Trump väittää, ettei hän ole saamassa reilua oikeudenkäyntiä.

Trump kritisoi tuomari Juan Merchania myös siitä, että tämä on evännyt Trumpin pyynnön osallistua maan korkeimman oikeuden kuulemiseen ensi viikolla.

Korkeimman oikeuden on määrä käsitellä Trumpin väitettä, jonka mukaan entisellä presidentillä tulisi olla immuniteetti rikossyytteille.

Merchan esitti maanantaina myös rikoksista syytettyjä koskevan rutiininomaisen varoituksen, jonka mukaan syytetyn tulee osallistua kuulemisiin paikan päällä päivittäin tai tämä voidaan pidättää.

Tuomari Merchan myös varoitti Trumpia maanantaina siitä, että hänen tulisi pidättäytyä toistamasta aiempia pyrkimyksiään häiritä kuulemisia tulenaroilla ulostuloillaan. 

Trump on muun muassa toistuvasti kommentoinut eri kuulemisia sekä parjannut syyttäjiä ja tuomioistuinten henkilökohtaa sosiaalisessa mediassa, mikä on johtanut siihen, että eri oikeudenkäyntien tuomarit ovat päätyneet rajoittamaan liikemiehen kommentointioikeutta.

Merchan määräsi ensi viikolle kuulemisen siitä, tulisiko Trumpin jo katsoa halventaneen oikeutta niin sanotun osittaisen suukapulamääräyksen rikkomisesta.

Valamiehistön valinta vienee aikaa

Kerta on ensimmäinen, kun Yhdysvaltain presidentti vastaa syytteisiin rikosoikeudenkäynnissä.

Trump oli maanantaina oikeudenkäynnissä läsnä. Hänen kuvaillaan oikeussalissa tuijottaneen tiukasti suoraan eteenpäin tai katselleen tietokonetta. Trumpia lähellä istunut New York Timesin toimittaja puolestaan sanoi, että liikemies vaikutti aika ajoin nuokkuneen.

Oikeudenkäynti aloitettiin valamiehistön valinnalla. Valamiehistöön valitaan kaikkiaan 12 jäsentä.

Pelkkään valamiehistön valintaan saattaa kulua jopa kaksi viikkoa, sillä syyttäjien ja Trumpin puolustuksen uskotaan olevan hyvin erimielisiä siitä, ketkä kelpaavat valamiehistöön.

Maanantaina läsnä olleista liki sadasta ehdokkaasta yli 50 ilmoitti, etteivät he voi olla osana oikeudenkäyntiä, sillä heidän olisi mahdoton arvioida tapausta puolueettomasti.

Trump sanonut todistavansa itsekin

Jos Trump todettaisiin syylliseksi, hän voisi saada vuosien tuomion, mutta asiantuntijat pitävät sakkorangaistusta todennäköisempänä. 

Sen sijaan tuomio saattaisi vaikuttaa Trumpin vaalikampanjaan. 77-vuotias Trump on republikaanien todennäköinen presidenttiehdokas ja kohdannee vaaleissa istuvan demokraattipresidentin Joe Bidenin.

Oikeudenkäynnissä kuullaan todistajina ainakin Danielsia, oikealta nimeltään Stephanie Clifford, ja hyssyttelyrahojen maksamisen tunnustanutta Trumpin entistä asianajajaa Michael Cohenia.

Trump on luvannut todistaa myös itse. Asianajajat eivät yleensä suosittele syytetyille todistamista, koska siitä voi olla syytetylle haittaa.

Maanantaina oikeuteen saapuessaan Trump kuvaili toimittajille oikeudenkäyntiään "kauhistuttavaksi" ja "hyökkäykseksi Yhdysvaltoja vastaan". Paikalta istunnon jälkeen poistuessaan hän puolestaan väitti tuttuun tapaansa oikeuskäsittelyn olevan "poliittinen ajojahti".

Trump on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin, joista häntä syytetään.

Hänen kolme muuta rikosoikeudenkäyntiään ovat kohdanneet useita viivästyksiä.

Lue myös:

    Uusimmat