Trump saapui oikeudenkäyntiin – "Kaikkien aikojen noitavaino"

Trump saapui oikeuteen New Yorkissa – "Kaikkien aikojen noitavaino" 1:01
Trump saapui oikeuteen New Yorkissa

Entinen presidentti liioitteli vuosien ajan omaisuutensa arvoa lainvastaisesti. Trump saattaa joutua liiketoimintakieltoon osavaltiossa, jossa hän loi maineensa.

Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin julkikuva menestyneenä bisnesmiehenä voi saada kovan kolauksen siviilioikeudenkäynnissä, joka käynnistyi New Yorkissa maanantaina.

Trumpin syytetään liioitelleen vuosien ajan omaisuutensa arvoa pankeille ja vakuuttajille saadakseen parempia lainoja ja vakuutuksia. Oikeudenkäynti voi antaa tuhoisan iskun entisen presidentin yritysryppäälle Trump Organizationille.

Saapuessaan oikeudenkäyntiin Trump kutsui totuttuun tyyliinsä oikeudenkäyntiä "huijaukseksi" ja nimitti tuomari Arthur Engoronia "roistoksi".

Viime viikolla newyorkilaistuomari Engoron totesi jo päätöksessään Trumpin ja hänen kahden aikuisen poikansa Donald Trump juniorin ja Eric Trumpin liioitelleen Trump Organizationin hallitseman omaisuuden arvoa jopa miljardien dollarien arvosta. Päätös oli paha takaisku Trumpille.

– Donald Trump liioitteli vuosien ajan omaisuutensa arvoa vaurastuttaakseen itseään ja huijatakseen järjestelmää, siviilikanteen Trumpia vastaan nostanut New Yorkin osavaltion korkein oikeusviranomainen Letitia James sanoi maanantaina julkaistussa lausunnossaan.

Satojen miljoonien seuraamusmaksu

Oikeudenkäynnissä selviää muun muassa, millaiset seuraukset petoksesta on Trumpille ja hänen bisnesimperiumilleen. On mahdollista, että Trump yhtiöineen kammetaan kokonaan pois New Yorkin kiinteistömarkkinoilta, joilla hän aikoinaan rakensi maineensa, jonka pohjalta hän ponnisti lopulta presidentiksi asti. Oikeudenkäynnin on arvioitu murentavan Trumpin rakentamaa kuvaa itsestään nerokkaana kiinteistömogulina.

Fordham Law Schoolin professori Howard M. Erichson sanoi New York Timesille, että tuomarin viimeviikkoinen päätös ratkaisi jo oikeusjutun oleellisen kysymyksen siitä, oliko Trump syyllistynyt petokseen. Oikeudenkäynnissä ratkaistavaksi jäivät yksityiskohdat.

– Mutta nuo yksityiskohdat ovat tärkeitä, koska ne määrittävät sen, mitä Trumpia ja Trump Organizationia kielletään tekemästä sekä minkä kokoinen seuraamusmaksu on tiedossa, Erichson sanoi.

Letitia Jamesin nostamassa siviilikanteessa vaaditaan noin 250 miljoonan dollarin seuraamusmaksua ja Trumpin perheen poistamista Trump Organizationin johdosta. Trumpille ja tämän aikuisille pojille vaaditaan myös liiketoimintakieltoa New Yorkin osavaltiossa.

Trump saattaa myös menettää hallintansa jopa merkittävimpiin lippulaivakiinteistöihinsä, kuten Manhattanilla sijaitsevaan Trump Toweriin.

Trump on useaan otteeseen torjunut esitetyt syytökset ja väittänyt, ettei ole tehnyt mitään väärää.

Oikeudenkäynnille on varattu aikaa pitkälle joulukuuhun saakka, mutta se saattaa päättyä jo aiemmin.

Lue myös:

    Uusimmat