Traumapsykologi: Kokemus auttoi Jemen-siepattuja

Jemenissä kuukausia siepattuina olleet Leila ja Atte Kaleva astuivat tänään iltapäivällä ensimmäistä kertaa tiedotusvälineiden eteen vapautumisensa jälkeen. Traumapsykologin mukaan pariskunta esiintyi hillitysti.

Kalevan pariskunta aloitti tiedotustilaisuutensa lukemalla laatimansa tiedotteen sieppauksesta. Sen jälkeen oli tiedotusvälineiden edustajien kysymysten vuoro. Sekä Leila että Atte Kaleva vastailivat kysymyksiin hyvin rauhallisesti ja järjestelmällisesti.

Traumapsykologi Soili Poijulan mukaan Kalevat olivat selkeästi harjoitelleet tapahtumaa etukäteen.

– He ovat varmasti valmistautuneet huolellisesti tuohon tilaisuuteen. Se näkyi siinä, että he olivat kirjoittaneet tiedotteen, jonka lukivat. He myös pyrkivät pitämään vastauksensa oikeissa asioissa ja säilyttämään näin itsehallinnan. Tunnepuolen asioihin menneet lainkaan, mikä johtunee siitä, että vapautuksesta on vain viikko aikaa.

Pariskunnan esiintymisessä ei näkynyt merkkejä väsymyksestä tai hermostuneisuudesta. He myös vastasivat tiedotusvälineiden edustajien tekemiin kysymyksiin hyvin jäsennellysti. Poijula katsoo, että rationaalinen käyttäytyminen oli merkki Kalevoiden koulutuksesta ja tietomäärästä kyseisistä tilanteista.

– Heidän kannaltaan hieno asia, että heillä säilyi hallinta tässä tiedottamisessa. He kertoivat niitä asioita sillä tavalla kuin he kestävät ja heille sopii, sanoo traumapsykologi Soili Poijula.

Olosuhteiden tuntemus auttoi

Poijula katsoo, että olosuhteiden tuntemus sekä yhdessäolo auttoivat pariskuntaa kestämään sieppauksen paineet.

– He olivat yhdessä ja pystyivät keskustelemaan asioista jatkuvasti. Toisaalta he tiesivät varsin tarkkaan olosuhteet, joihin he olivat joutuneet. Näin he pystyivät suhtautumaan tapahtumiin varsin rationaalisesti, sanoo Poijula.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat