Atte Kaleva: Raskas kokemus

Atte Kaleva kertoi matkustaneensa Jemeniin kerätäkseen aineistoa Jemenin ja Saudi-Arabian alueelta islamista radikalisoitumista käsittelevään väitöstutkimukseensa.

– Tutkimussuunnitelmaani ei ole vielä virallisesti hyväksytty, mikä on saattanut aiheuttaa väärinkäsityksiä julkisuudessa.

Hänen väitöstutkimuksena ohjaaja on professori Timo Soikkanen Turun yliopistolta. Yhteistyö professori Soikkasen kanssa on aina toiminut erinomaisesti.

– Olen vapautumiseni jälkeen ollut häneen puhelimitse yhteydessä eikä meillä edelleenkään ole erimielisyyksiä jatko-opintoihini liittyen.

Kaleva kertoo rahoittaneensa tutkimusta pääasiassa omilla säästöillään, lisäksi hän on saanut muutamia apurahoja, yhteissummaltaan 8800 euroa. Olen varsin tietoinen omaan tutkimukseeni liittyvistä hankaluuksista, erityisesti ensi käden lähteiden hankintaan liittyen.

Hän myöntää tienneensä Jemenin vaaroista.

– Minä ja vaimoni, jos ketkä, sen tiedämme.

– Keskustelin ennen matkalle lähtöäni epävirallisesti usean viranomaistahon kanssa. Näihin lukeutuivat muun muassa Suomen Saudi-Arabian suurlähetystö, suojelupoliisi, puolustusministeri ja luonnollisesti oma esimieheni prikaatinkomentaja.

Kaikki olivat tuoneet esiin huolensa Jemenin vaarallisuudesta.

– Suomalaisten viranomaisten toiminnasta on keskusteltu julkisuudessa. Me olemme erittäin tyytyväisiä viranomaisten toimintaan. Sekä Suomen että Itävallan viranomaiset ovat tehneet valtavan paljon erinomaista työtä vapauttamiseksemme.

– Se, mitä reittiä vapauttamisemme lopulta onnistui, on meille toissijaista. Tärkeintä on, että olemme nyt turvallisesti täällä Suomessa.

– Kokemus on ollut meille raskas ja toivomme, että saamme tämän lehdistötilaisuuden jälkeen käsitellä asiaa rauhassa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat