Mainos

Transtech pahoisssa vaikeuksissa

Transtechin Taivalkosken tehtaiden mahdollinen sulkeminen nostaisi kunnan työttömyyden Suomen ennätyslukemiin.

Kunnanjohtaja Pauli Harjun mukaan nykyinen 29 prosenttia heilahtaisi kerralla 42:een prosenttiin jo ilman ostovoiman putoamisen kautta tulevia seurannaisvaikutuksia.

Taivalkosken kunnan 5500 asukkaasta Transtechin tehtailla on työssä 92 henkilöä. Posiolaisia työntekijöistä on 28. Tehtaalla on työssä yhteensä 125 henkilöä.
-Mahdollinen tehtaan sulkeminen tarkoittaa kunnan osalta hirveitä. Verotulomenetykset tulevat olemaan noin parin miljoonan markan luokkaa, mikäli väki jää paikkakunnalle. Muuttotappiotakin tulee varmuudella lisää, Harju sanoo.
-Olemme laskeneet, että tehtaan sulkeminen maksaisi yhteiskunnalle heti kättelyssä noin 11 miljoonaa markkaa vuodessa työttömyyskorvauksina ja kunnan menettäminä verotuloina. Kerrannaisvaikutuksia ei ole vielä edes laskettu.

Harju vakuuttaa Taivalkosken kunnan kuitenkin jatkavan taistelua, että asia etenisi toiseen suuntaan.
-Ratkaisuna voisi olla esimerkiksi joidenkin tilausoptioiden aikaistaminen ja samalla tuotantosuuntaa pitäisi muuttaa siten, ettei se olisi yhtä riippuvainen kiskokalustotuotannosta kuin nykyisin, Harju esittää.

Kauppa- ja teollisuusministeriä sekä työministeriä ja lukuisaa määrää kansanedustajia on kunnanjohtajan mukaan informoitu asiasta.

Elämisen runko tulee kysymyksen alaiseksi

Harjun mukaan Taivalkoski on ilman tätä Transtechin mahdollista lopettamistakin kokenut kahden viimeisen vuoden aikana kovia rakennemuutoksia.
-Se aloitettiin metsien suojelun kautta, johon meni 25 työpaikkaa. Sen seurauksena pari kuukautta sitten saha vaihtoi omistajaa. Valtion osuusuudistukset ovat vieneet meiltä nettona noin 10 miljoonaa markkaa. Valtion omat toimenpiteet, jossa on uudistettu palveluorganisaatioita, ovat vieneet useita kymmeniä työpaikkoja. Viime keväänä taisteltiin metsäoppilaitoksen kohtalosta, 43 työpaikkaa.
-Koko runko, johon eläminen Taivalkoskella perustuu, on laitettu kahden viimeisen vuoden aikana kysymyksen alaiseksi. Se ei ole mitenkään uutta, mutta nyt on edessä kaikista karmein asia, Harju sanoi.

Transtechin Taivalkosken tehtaiden johtaja Pertti Tyni sanoo yt-neuvottelujen alkavan keskiviikkona toiminnan uudelleenjärjestelyistä.
-Mahdollista on, että tuotanto keskitetään Otanmäen tehtaalle. Vaihtoehtona on myös uuden omistajan löytäminen Taivalkosken tehtaille, Tyni sanoo.

Rautaruukin konepajaryhmään kuuluva Transtech ei ole saavuttanut kannattavuustavoitteitaan. Sen on joka tapauksessa tarkoitus tehdä isoja henkilöstövähennyksiä Otanmäen ja Oulun konttoreilla ensi heinäkuun loppuun mennessä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.