Transmalli kruunattiin Miss Nevadaksi: "Minun voittoni on meidän kaikkien voitto"

Transmalli Kataluna Enriquez kruunattiin Miss Nevadaksi 1:55
Katso videolta Katalunan haastattelu!

Miss Nevadaksi valitun Kataluna Enriquezin seuraava etappi on marraskuussa järjestettävät Miss USA -kilpailut.

Yhdysvaltalainen Kataluna Enriquez, 27, kruunattiin sunnuntaina 27. kesäkuuta Miss Nevada USA -kauneuskilpailun voittajaksi, kertoo muun muassa NBC News. Näin ollen hänestä tulee ensimmäinen avoimesti transsukupuolinen Miss USA -kauneuskilpailuun osallistuva nainen, sillä voitto antoi hänelle paikan kansallisessa kauneuskilpailussa. 

Maaliskuussa Kataluna oli ensimmäinen Miss Silver State USA -kilpailun voittajaksi kruunattu transnainen. Tuo kisa oli esikilpailu Miss Nevada USA -kilpailulle. 29. marraskuuta hän edustaa osavaltiotaan kansallisessa Miss USA 2021 -kilpailussa.

Voitto symboloi suurempaa asiaa

Kataluna kiitti voittonsa jälkeen LGBTQ-yhteisöä Instagramissa.

– Minun voittoni on meidän kaikkien voitto. Teimme juuri historiaa. Iloista Pride-kuukautta!

Miss Nevada USA -organisaatio onnitteli Katalunaa hänen historiallisesta voitostaan sosiaalisessa mediassa.

Takana vaikeita aikoja

Kataluna kertoo KVVU-TV-sivustolle, että hän on elämänsä aikana kohdannut rankkoja asioita. Häntä on muun muassa kiusattu sukupuoli-identiteettinsä takia.

– Kamppailin fyysisen ja seksuaalisen hyväksikäytön sekä mielenterveyteni kanssa. Minulla ei nuorena ollut juuri mitään enkä saanut mistään tukea. Pystyn silti menestymään, selviämään ja toimimaan tiennäyttäjänä monille.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Missikisakokemusta muutaman vuoden verran

Kataluna osallistui aiemmin transsukupuolisille tarkoitettuihin kauneuskilpailuihin. Ensimmäinen kerran hän oli mukana vuonna 2016.

Vuonna 2020 hän alkoi kisata samoissa kilpailuissa cissukupuolisten kanssa. Hän on puhunut transsukupuolisten oikeuksien, monimuotoisuuden ja näkyvyyden puolesta.

Miss Universum -voitto olisi toinen laatuaan historiassa

NBC News kertoo, että Miss Universum -kilpailu, johon Miss USA -kisa kuuluu, salli transsukupuolisten kilpailijoiden osallistumisen ensimmäisen kerran vuonna 2012. Jos Kataluna voittaa maansa oman kauneuskilpailun, hänestä tulee toinen transsukupuolinen Miss Universum -kisaan osallistuva henkilö. Ensimmäinen oli Espanjan Angela Ponce vuonna 2018.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Yhdysvalloissa on myös muita kauneuskilpailuja, esimerkiksi Miss America sekä Miss United States of America. NBC News ei tavoittanut Miss America -organisaation edustajaa vastaamaan kysymykseen siitä, aiotaanko heidän kisaansa antaa osallistua myös transsukupuolisten naisten tai ei-binäärisen sukupuoli-identiteetin omaavien henkilöiden. Vuonna 2018 Advocate -sivusto kertoi, että Miss American osallistujien tuli olla ”luonnollisesti naiseksi syntyneitä”. 

Helmikuussa oikeus antoi Miss United States of America -kisoja järjestävälle organisaatiolle luvan jatkaa linjausta, jonka mukaan transnaiset eivät saa osallistua kilpailuun.

Lue myös:

    Uusimmat