Mainos

Trafi: Promillerajan lasku veneajokorttia helpompi tapa parantaa turvallisuutta

11:53

Liikenteen turvallisuuviraston Trafin mukaan moottoriveneille väläytetty ajokortti vaatisi ison selvitystyön.

– Tämä asia nousee esille tasaisin väliajoin. Ajokortissa moottoriveneille olisi varmaan puolensa. Kyseessä olisi kuitenkin sen luokan muutos, että tulisi tarkkaan miettiä mihin raja laitettaisiin. Eli mitkä sitten olisivat isoja ja vaarallisia veneitä, yksikönpäällikkö Ville Räisänen miettii.

Tänä kesänä kimmokkeen keskustelulle antoi Ahvenanmaalla heinäkuun lopulla sattunut veneonnettomuus, jossa kaksi isoa moottorivenettä kolaroi ilmeisesti arviointivirheen takia. Vahingot jäivät aineellisiksi.

Tapaus sai oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r.) lausumaan julkisuudessa, että isoille moottoriveneille, kansankielessä muskeliveneille, voisi ajatella ajolupaa.

Trafin mielestä promillerajan laskeminen olisi monimutkaista selvittämistä vaativan ajoluvan sijaan helppo tapa parantaa turvallisuutta vesillä.

– Veneonnettomuudet saavat helposti julkisuutta, vaikka mielestäni suomalaiset veneilijät ovat yleisesti osaavia ja taitavia. Sen sijaan alkoholi ja mikään liikenneväline eivät sovi yhteen. Siksi Trafi kannattaa promillerajan laskemista vesillä, Räisänen sanoo.

Vauhtiveneharrastajat: Perustaidot kunniaan ja viinat pois vesiltä

Elokuun ensimmäisenä viikonloppuna veneharrastajat ovat kokoontuneet Hankoon Poker Run -tapahtumaan. Tapaamiemme harrastajien mielestä veneajokortti kuulostaa byrokraattiselta, koska tärkeintä on opetella harrastus kunnolla. Veneilyn parissa pitkään viihtynyt Jari Böckerman patistaa ikiaikaisten merenkulun perustaitojen opetteluun.

– Merimiestaidot, ihan perus navigointitaidot olisivat veneilijän hyvä osata, toteaa Böckerman.

Mitä tulee alkoholiin, isojen veneiden harrastajilla on melko viranomaismainen näkemys.

– Siinä vaiheessa kun kalusto kasvaa, pitää ymmärtää vastuunsa. Se on itsestään selvää, ettei humalassa ajalla, sanoo isolla veneellä Hangossa liikkuva Riku Lundell.

Alkoholi ja moottoriveneet eivät sovi Hangossakaan yhteen. Veneajojen järjestäjä asetti kisakuljettajille nollatoleranssin alkoholin suhteen. Juhlinnan sai aloittaa vasta, kun veneet oli tukevasti parkittu laituriin.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.