Jääkiekkoilijat ja SM-liiga kovassa koronasodassa – Sihvonen: ”Päätöksen ytimessä ovat päävalmentajat ja joukkueiden lääkärit, joihin luottoni on alentunut”

4:58
Koronaviruspandemia asettaa vaikeaan asemaan erityisesti ensi kauden sopimusta vailla olevat pelaajat.

MTV Urheilun asiantuntija Petteri Sihvonen kirjoittaa kipakasti Suomen Jääkiekkoilijat ry:n eli Pelaajayhdistyksen ja Liigan osin taustalla olevasta, osin julkisesta kiistasta, aloittavatko seurat tiistaina 14.4. tai näinä aikoina – koronaviruksen jyllätessä – pienryhmäharjoittelun.

Toivon lätkäjätkän sydämestäni, ettei tänään 14.4. liigaseuroissa aloiteta pienryhmäharjoittelua. Konkreettiset riskit koronviruksen tiimoilta ovat liian suuret. Pienryhmäharjoittelun vähintäänkin kuukauden mittaisella lykkäämisellä kukaan pelaaja eikä valmentaja eikä mikään seura menetä yhtään mitään.

Teen selväksi, ettei jääkiekkoilu ei ole missään mitassa ja oloissa sen arvoinen tai edes luontoinen asia, että sen varjolla voitaisiin leikkiä sairastumisilla ja jopa kuolemalla.

Aika usein tällaisten riskirajoilla olevien hankkeiden takana ovat ammattikunta, jota olen aina viime kädessä puolustanut oikeastaan kaikkia mahdollisia muita tahoja vastaan: päävalmentajat.

LUE MYÖS: SM-liigakautta piinasi valtava ongelma – NHL-tähti Mikko Rantanen ja Leijona-pelajat pohtivat, mitä pitää muuttaa ja mikä muuttuu

Niin muodoin katson oikeudekseni nyt latoa pöytään perättäiset sanat, ankarimmin mahdollisin ehdoin ja ylävivahtein: Sellaista päävalmentajaa ja hänen apuvalmentajiaan ei suvaita jatkossa jääkiekkoyhteisön jäsenenä, joka nyt töpeksii tässä tilanteessa. Se koutsi, joka saattaa pelaajansa edes vähäiseen potentiaaliseen varaan, on jatkossa jääkiekkoperheen musta lammas, hylkiö.

Sen verran täytyy jokaisella seuralla, sen urheilujohtajalla ja etenkin päävalmentajalla olla suhteellisuudentajua, että ymmärretään, että kaikenlaisen pienryhmäharjoittelun organisointi ei kestä minkäänlaista tarkastelua myöskään jälkikäteen. Ei kukaan kykene katsomaan historiaansa 10 vuoden päästä taaksepäin, jos siellä on moinen koronatahra. Viimeistään aika antaa sen perspektiivin ja ymmärryksen, ettei ollut, eikä ole, minkäänlaista perustetta ryhtyä leikkimään koronan kanssa elämän ja kuoleman peliä.

Tekee pahaa sanoa, mutta tässä vuosien varrella luottoni jääkiekkojoukkueiden lääkäreihin on, no, alentunut. Heistä muutamat ovat kulkeneet ikään kuin päävalmentajan talutusnuorassa. Päävalmentajat kun eivät pidä lääkäreistä, jotka toimivat liian usein huonon viestin tuojina.

Ja silti, nyt luotan joukkueiden lääkäreihin. Ei tässä tilanteessa voi olla ainuttakaan lääkäriä, joka ryhtyy epäeettiseen koronaleikkiin.

Liigalle annan siitä pitkän miinuksen, ettei siltä suunnalta ole tähän mennessä – kirjoitan tätä toisena pääsiäispäivänä kello 16.00 – tullut julkisuuteen virallista kantaa eli kieltoa kaikkinaiseen pienryhmäharjoitteluun. Puheenjohtaja Heikki Hiltunen ja toimitusjohtaja ovat ilmeisesti vetäytyneet rauhalliseen pääsiäisen viettoon. Sen sijaan Pelaajayhdistyksen nokat, puheenjohtaja Sean Bergenheim ja toiminnanjohtaja Jarmo Saarela lähettivät napakan tiedotteen julkisesti eri tahoille. Sen ydin kuuluu:

”Jääkiekon Pelaajayhdistyksen näkemyksen mukaan tartuntariskiä ei voida turvavälein tai muutenkaan turvallisesti välttää pienryhmäharjoittelussa. Tästä syystä, ja pelaajien työturvallisuuteen vedoten, pelaajilla on oikeus vaatia harjoittelua itsenäisesti ja/tai etäyhteyden välityksellä vähintään 13.5.2020 asti.”

Asia on hyvin raitis ja yksinkertainen.

Liigan ja sen seurojen tulee odottaa pääministeri Sanna Marinin hallituksen uusia linjauksia koronakriisin tiimoilta, miten Suomessa toimitaan 13.5.2020 jälkeen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja