Toyotan MM-rallitiimi teki ennennäkemättömän vedon – huima suomalaisputki katkeamassa

Kalle Rovanperä kertoo päätöksensä taustat: "Hyvä hetki vajaalle kaudelle" 2:15
Näin Kalle Rovanperä perustelee välivuoden pitämistä

Toyotan MM-rallitiimi julkisti maanantaina kuljettajakokoonpanonsa kaudelle 2024. Tallin toiminta kuljettajiensa kanssa on MM-sarjan mittapuulla ennennäkemätöntä.

Elfyn Evans ja Takamoto Katsuta ajavat Toyotalla ensi kaudella täyden MM-sarjan. Kalle Rovanperä ja Sébastien Ogier ajavat molemmat kilpailuista noin puolet.

Tämä nelikko on muodostanut Toyotan kuljettajakatraan jo neljän vuoden ajan – tosin Katsuta liittyi vasta täksi kaudeksi virallisesti osaksi tehdastiimiä. Yhtä kaikki, edessä on siis jo viides peräkkäinen vuosi täysin samoilla kuljettajilla.

Tällaista pysyvyyttä ei ole valmistajien MM-pisteistä taistelevassa tehdastallissa aikaisemmin nähty.

Toisaalta: voittavaa kokoonpanoa on tunnetusti turha vaihtaa.

Toyota on voittanut viimeisten neljän vuoden aikana 11 maailmanestaruutta 12:sta jaossa olleesta. Kisavoittoja on tullut 29 (64 % kaikista voitoista) ja palkintosijoja 65 (48 %).

Kahdella viime kaudella mestariksi kruunatun Rovanperän päätettyä ajaa ensi vuonna vain puolikkaan kauden Toyotalla tai Hyundailla ei ole ainuttakaan täyden kauden ajavaa suomalaista. Sillä oletuksella, että näin on myös M-Sportin kohdalla, kaudesta 2024 on tulossa suomalaisittainkin ennennäkemätön.

Kuljettajien maailmanmestaruudesta on ajettu vuodesta 1979 lähtien, ja ennen tätä sarjassa on aina ollut vähintään yksi suomalainen, joka on ajanut koko kauden tai lähes koko kauden – niin, että hänen on voinut ajatella taistelevan maailmanmestaruudesta.

Nyt tuo 45 vuoden ajan jatkunut putki on siis ainakin tällä tietoa katkeamassa, kunnes Rovanperä palaa täysipäiväisesti tositoimiin vuonna 2025.

Toyotalla ei ole vielä päätetty, miten Rovanperä ja Ogier jakavat ensi kauden kilpailut keskenään. Eikä sitäkään ole poissuljettu, että molemmat ajavat kauden aikana joissain samoissakin kisoissa.

– Saattaa olla kisoja, joissa meillä on neljä autoa, tallipäällikkö Jari-Matti Latvala sanoi Dirtfishin mukaan.

Toyota saattaa myös vuokrata neljättä autoaan asiakaskäyttöön. Edellisen kerran näin toimittiin helmikuisessa Ruotsin rallissa, jossa neljännellä Toyotalla kilpaili Lorenzo Bertelli.

– Olemme keskustelleet joidenkin asiakkaiden kanssa, ja autoome kohdistuu paljon kiinnostusta. Olemme innoissamme sanoessamme, että meillä on tarjolla auto, jos joku haluaa päästä kokeilemaan Rally1-autoa MM-sarjassa.

Lue myös:

    MM-rallivideot