Japanin MM-rallissa vielä paljon pelissä – Kalle Rovanperällä on mahdollisuus Suomen ennätykseen

Maailmanmestaruuksia viikonloppuna Japanissa ajettavassa MM-rallikauden päätösosakilpailussa ei ole enää jaossa, mutta voitonnälkää riittänee useammallakin taholla.

MAINOS

MM-ralli yksinoikeudella
MTV Katsomossa!

Portugalin MM-ralli 9.-12.5.

Kaikki suorat ajolähetykset MTV Maxilla ja MTV Katsomossa kaudella 2024.

Kaikkein hanakimmin voittoa himoinnee Toyota, joka pääsee nyt ensimmäisen kerran MM-sarjan historiassa kilpailemaan kotimaisemissaan. Japanissa on ajettu MM-pisteistä vuosina 2004–2008 ja 2010, mutta Toyotan tehdasprojekti oli ehtinyt päättyä jo 1999.

Tähän päivään mennessä japanilaisvalmistaja on ylipäätäänkin voittanut Japanin MM-rallin vain kerran. Tämä tapahtui heti ensimmäisellä yrittämällä vuonna 2004, kun Petter Solberg ajoi Subarullaan ylivoimaiseen voittoon.

Toyotalle Japanin-voitolla lienee siksikin erityistä painoarvoa, että Jyväskylässä päämajaansa pitävä talli hävisi tänä vuonna toisen kotikilpailunsa ensimmäisen kerran vuosien 2017–2022 aikana. Ott Tänak nappasi elokuussa Hyundailla jo uransa kolmannen voittonsa Keski-Suomessa.

Hyundailla viides hakusessa 

Hyundai halunnee tälläkin kertaa pilata kovimman kilpailijansa juhlat, eikä vähiten siksi, että tallilla on omakin lehmä ojassa. Hyundai ei nimittäin milloinkaan ole voittanut viittä osakilpailua yhden MM-rallikauden aikana, mutta nyt siihen on mahdollisuus.

Kun mukaan lasketaan neljä vuosituhannen alussa ajettua kautta, Hyundai on kilpaillut MM-sarjan pääluokassa jo 13 vuoden ajan – yhtäjaksoisesti vuodesta 2014 lähtien.

Neljän voiton kausia Hyundaille ovat tämän vuoden lisäksi olleet 2017 ja 2019, joista jälkimmäinen tuotti tallille myös ensimmäisen merkkimestaruuden.

Nälkäinen nollakerholainen

Kuljettajista tuskin kukaan haluaa voittaa Japanissa niin paljon kuin Elfyn Evans. Tallikaveri Takamoto Katsuta ajaa toki synnyinmaassaan, mutta japanilainen ei lähtökohtaisesti kuulu ennakkosuosikkien joukkoon.

Tämän kauden piti olla Evansin, kahdella edellisellä kaudella Sébastien Ogierille MM-taistelussa hävinneen walesilaisen, mutta hänen voittosaldonsa näyttää 12 osakilpailun jälkeen edelleen pyöreää nollaa.

On myös mahdollista, että Evans ajaa Japanissa tällä haavaa viimeisen MM-rallinsa Toyotan ratissa – riippuen siitä, löytävätkö Toyota ja Hyundain jättävä Tänak yhteisen sävelen ensi kaudeksi.

Rovanperä Grönholmin rinnalle?

Suomalaisittain mielenkiinto kohdistuu tietysti Kalle Rovanperään, jolla on Japanissa mahdollisuus nousta Marcus Grönholmin rinnalle jakamaan Suomen ennätystä yhden kauden MM-rallivoittojen määrässä.

Rovanperä on voittanut tällä kaudella kuusi kertaa. Grönholm oli Fordilla ykkönen seitsemässä MM-rallissa vuonna 2006 ja  hävisi tuolloin mestaruuden pisteellä Sébastien Loebille, joka oli maastopyöräilyonnettomuuden vuoksi sivussa kauden neljästä viimeisestä kisasta.

Suomalaisista viiden voiton kaudet ajoivat Grönholmin (2002 ja 2007) lisäksi Juha Kankkunen (1991 ja 1993), Timo Salonen (1985) ja Tommi Mäkinen (1996 ja 1998).

Kun huomioon otetaan vain suomalaiskuljettajien mestaruuteen päättyneet kaudet, Rovanperän tämän kauden saldo on siis jo ennätyksellinen.

Koko MM-sarjan yhden kauden voittoennätys on Loebin nimissä vuodelta 2008, kun hän ajoi viidenteen maailmanmestaruuteensa voittamalla 11 kisaa 15:stä.

Lue myös:

    MM-rallivideot

    Uusimmat