Tour de Skin positiivisin suomalaisyllättäjä nosti viestijoukkueen MM-osakkeita – "Otti erittäin ison askeleen"

2:25
Jari Isometsä perkasi Tour de Skin: "Aluksi ajattelin, että uusi systeemi on väärä"

Alkukaudesta vaikeuksissa ollut Krista Pärmäkoski nousi lähemmäs omaa tasoaan Tour de Skillä nappaamalla kokonaiskilpailun viitossijan. MTV Urheilun asiantuntijan Jari Isometsän mielestä Johanna Matintalo nousi kiertueen positiivisimmaksi suomalaisyllättäjäksi.

Pärmäkosken alkukausi oli vaikea. Suomen kärkihiihtäjänä jo vuosia nähty Pärmäkoski jäi Rukalla maailmancupin avauksessa kahdesti pisteiden ulkopuolelle. Vuoden alussa käynnistyneellä Tour de Skillä nähtiin kuitenkin jo parempaa Pärmäkoskea.

Vaikka kärkijoukosta puuttuivat norjalaishiihtäjät, oli Pärmäkosken kokonaiskilpailun viides sija jo lähempänä totuttua tasoa. Kauden pääkilpailuissa Oberstdorfin MM-laduilla vaaditaan kuitenkin parempaa.

– Paljon pitää parantaa, jos meinaa mitaleille MM-kisoissa. Matkaa on, mutta on aikaakin, Isometsä sanoo.

– On aina vaikea tilanne, kun on niin paljon takamatkalla. Vaikka teet hyvää työtä, saat vasta kiinni sitä, mitä olet menettänyt. Ja pitäisi mennä paremmaksi, kun muutkin parantavat vauhtiaan kauden edetessä.

Kovia vastuksia Pärmäkoskella riittää. Tourilta puuttuneiden norjalaisten lisäksi Isometsä odottaa paljon myös nuorelta ruotsalaiselta, Frida Karlssonilta, joka keskeytti Tourin ennen viimeistä etappia. Karlsson meno hyytyi Tourin edetessä.

– 21-vuotias urheilija ei ole valmis vielä Tourin kaltaiseen. Hän selkeästi hyytyi. Hän varmaan vetää hetken henkeä ja on vakavasti otettava mitaliehdokas.


Matintalo tuo toivoa viestiin

Tour de Skillä iloa tuotti myös Johanna Matintalo, joka hiihti Val di Fiemmen kymmenen kilometrin perinteisen yhteislähdössä upeasti viidenneksi ja jätti taakseen muun muassa Pärmäkosken. Jo edellisessä kilpailussa Toblachin perinteisen takaa-ajossa Matintalo hiihti viidenneksi parhaan osuusajan.

Ennen Touria Matintalon uran paras sijoitus maailmancupissa oli kymmenes.

Kiertueen kokonaistuloksissa Matintalo oli 17:s. Isometsän mielestä Matintalon nousu oli suomalaisittain Tourin suurin positiivinen yllätys.

– Hän otti erittäin ison askeleen. Se antaa näkymää myös tulevaisuuteen, että Pärmäkosken ja Niskasen jälkeen on elämää, Isometsä sanoo.

– Nyt saatiin aika iso vastaus, että Matintalo on aika potentiaalinen hiihtäjä.

Kääntöpuolena on se, että Matintalo on puhtaasti perinteisen hiihtäjä, eikä Isometsä hänestä vapaan tyylin huippuosaajaa odotakaan.

– Nuorella urheilijalla on mahdollisuuksia kehittää sitäkin.

Isometsä uskoo, että Matintalo pystyy hyvinkin toistamaan Val di Fiemmen suorituksensa ja nousemaan kymmenen parhaan joukkoon kenties jo Salpausselällä kahden viikon kuluttua.

Matintalon tasonnosto nostaa myös naisten MM-viestin odotukset astetta korkeammalle.

Kun Pärmäkosken ja Matintalon rinnalle nostetaan Suomen alkukauden paras hiihtäjä Kerttu Niskanen, joka joutui jättämään Tourin kesken vatsavaivojen vuoksi, on Suomella jo kolme mitat täyttävää hiihtäjää.

– Alkaa toiveet viestimenestyksestä kasvamaan. Emme ole mitalisuosikkeja, mutta olemme jo vähän lähempänä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja