Jari Isometsä suorana: Suomalaistähti ei ole kunnossa – tuli myös myrskyvaroitus

MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä katsoo Iivo ja Kerttu Niskasen saaneen päivän hiihdoillaan rauhoittavan signaalin MM-kisoja ajatellen. Suomalaistähdistä Krista Pärmäkoski ei ole sen sijaan asiantuntijan suoran arvion mukaan siinä kunnossa, mitä häneltä on hyvinä aikoina nähty.

Kerttu Niskanen sivakoi sunnuntaina toiseksi naisten 20 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtökisassa Ranskan Les Rousses'ssa, ja saman teki miesten vastaavassa otatuksessa velipoika Iivo.

Siinä missä Kerttu Niskaselle palkintokorokesijoitus oli tällä maailmancup-kaudella jo neljäs, Iivolle podiumpaikka oli sesongin ensimmäinen. Iivon vaiheilla oli enemmän kysymysmerkkejä alkukauden koronasairastelun ja sitä seuranneiden kisojen jälkeen, kun häntä ei vielä oltu kärkisijoilla nähty.

– Olihan se jo hyvä hiihto. Aika iso askel oikeaan suuntaan, Isometsä toteaa Iivon menosta – mutta tyynnyttelee heti perään.

– Ei se vielä näyttänyt siltä, miltä Iivon hiihto parhaimmillaan näyttää.

Kläbon päihittämiseksi Niskanen vaatisi Isometsänkin mukaan pitkäkestoista kovaa matkavauhtia, eikä tällä kunnolla siihen ollut vielä aineksia.

"Varmistus kaikkein suurimmillekin skeptikoille"

Iivo Niskasen potentiaalisin menestysmatka vajaan kuukauden päästä käynnistyvissä Planican MM-kisoissa on 50 kilometriä perinteisellä, ja odotukset suomalaisittain jälleen nousevat.

– Viidenkympin kunnossa Iivo ei vielä ole, mutta kun tuollaisen suorituksen pystyi nyt tekemään ja kuukausi on aikaa, eiköhän sieltä ehditä, Isometsä ruotii.

– Tässä tuli varmistus kaikkein suurimmillekin skeptikoille, että mitalista taistellaan. Ollaan nousukunnossa ja kuukausi on aikaa. Mitalia kohti mennään, ja miksei jopa kultamitalia kohti.

Isometsä pitää siinä mielessä tämänpäiväistä kilpailua tärkeänä.

– Jos tämä olisi mennyt vihkoon, olisi tullut kiire. Kakkossija antaa varmasti harjoitusrauhan, että hän voi lähteä levollisin mielin kohti MM:ejä.

– Vaikka on kuinka menestynyt urheilija, urheilija tarvitsee aina signaaleja onnistuneesta harjoittelusta ja hyvästä kunnosta. Jos signaalia ei ala tulla, kun arvokisoihin on kuukausi aikaa, sillä on henkiselle puolelle iso vaikutus. Joudut myös harjoittelussa miettimään, että mitäs nyt.

– Mieli rauhoittuu tuollaisen hiihdon jälkeen, vaikka Iivo varmasti tietää itsekin, että ei tämä sellaista ole, mitä viime kaudella oli. Kun perinteisellä hiihdettiin, muut eivät pysyneet perässä yhtään.

– Vielä on matkaa siihen huippukuntoon. Voi olla hyväkin niin, että se ei ole vielä päällä.

"Myrskyvaroitus suomalaisille"

Toiseksi niin ikään sijoittunut Kerttu Niskanen tuumi Viaplayn haastattelussa, että ilman jyrkkien osuuksien kysymiä haarakäynnille joutumisia hän olisi voinut taistella loppuun asti.

– Ne olivat itselle rankkoja kohtia, Niskanen myönsi.

MM-Planican reitti sopii sen sijaan Niskaselle paremmin, eikä haarakäynnille pitäisi joutua.

– Kerttu näytti tänään sen, että mitalitahdissa ollaan. Ihan sama viesti kuin Iivolla, että voi levollisin mielin jatkaa sitä suunnitelmaa, jonka oli tehnyt. Ei tarvitse tehdä muutoksia, Isometsä analysoi.

Päivän voittajan Ebba Anderssonin Isometsä laskee kovaksi tekijäksi myös MM-karkeloissa.

– Ebbahan oli aivan suvereeni tänään. Se oli myrskyvaroitus suomalaisille sitä taustaa vasten, että Ebba Andersson on vapaalla ja perinteisellä tasan yhtä hyvä.

Huomioon otettavana on myös, että poissa Les Rousses'ta olivat muun muassa maailmancupin kärkinimiin lukeutuvat Norjan Tiril Udnes Weng ja Ruotsin Frida Karlsson.

Pärmäkoskelle "mietintämyssyä päähän"

Harmillista nähtävää sunnuntaina olivat Krista Pärmäkosken ja Perttu Hyvärisen kaatumiset kärkiporukoista. Perjantaina nurin oli vetänyt vasta vapaan kisassa Iivo Niskanen.

Isometsä tulkitsi Hyvärisen olleen tänään kaatumishetkillä tiukilla, laktaattia jaloissaan.

– Hän yritti todella ja satsasi siihen alamäkiosuuteen, että saa kärjen vielä kiinni. Sitten tulee yksi huono potku, joka aiheuttaa kaatumisen. Toki niitä aina sattuu.

Isometsä pitää Hyvärisen kaatumista harmittavana, koska päivän meno näytti siltä, että hän olisi voinut pystyä taistelemaan korkeammistakin sijoituksista. Hyvärinen sivakoi lopulta yhdeksänneksi.

Pärmäkoski kertoi kaatumisestaan puolestaan Viaplaylle, että alamäessä oli tullut esiin jäätä, mitä hän ei huomannut. Hän sijoittui lopulta kymmenenneksi, edellä suomalaisista myös seitsemänneksi hiihtänyt Johanna Matintalo.

Isometsä sanoo suoraan, ettei Pärmäkoski ole tällä hetkellä lainkaan kukkeimmassa kunnossaan.

– Krista on ehdottomasti niitä urheilijoita, jotka joutuvat laittamaan mietintämyssyä päähän. Hän voi ajatella, että onneksi on vielä kuukausi siinä missä sellainen, joka on huippukunnossa, voi ajatella, että harmi, kun on vielä kuukausi.

– Krista kuuluu siihen porukkaan, joka voi ajatella, että kuukaudessa ehtii tehdä ihmeitä, ja näin se tietysti onkin. Harjoittelun pitää kuitenkin nyt onnistua.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja