Toronton turmakoneen mustat laatikot löytyivät

Toronton turmakoneen mustia laatikoita aletaan tutkia. Air Francen matkustajakone suistui tiistaina kiitoradalta laskeutumisen jälkeen ja syttyi tuleen.

Toronton edellispäiväisen matkustajalentokoneen turman tutkijat ovat löytäneet koneen mustat laatikot, mutta viranomaisten mukaan vielä on epäselvää, ovatko lentotietoja rekisteröivät laitteet vaurioituneet. Laatikot on annettu Kanadan kuljetusviranomaisten haltuun.

Torontossa tapahtui uhkaava lento-onnettomuus tiistai-iltapäivänä kello 16.03 paikallista aikaa. Matkustajakone syttyi palamaan suistuttuaan kiitoradalta laskeutumisen jälkeen Pearsonin kansainvälisellä lentokentällä. Kyseessä oli Pariisista Torontoon matkalla ollut Air Francen Airbus A340 -kone. Lennon numero oli AF358.

Kone syöksyi ulos kentältä puiden joukkoon ja leimahti liekkeihin. Koneen laskeutuessa alueella oli erittäin huono sää. Silminnäkijöiden mukaan koneeseen saattoi iskeä salama laskeutumisen aikana.

Lentäjä loukkaantui vakavasti

Air Francen mukaan koneessa oli kaikkiaan 297 matkustajaa ja 12 miehistön jäsentä. Kaikki pääsivät koneesta ulos hengissä. Kone ehdittiin tyhjentää, ennen kuin tuli levisi.

Turmassa loukkaantui vakavasti koneen lentäjä. Lentoyhtiön edustajat eivät kertoneet enempää lentäjän tilasta.Yhtä miehistön jäsentä ja 12 matkustajaa pidetään vielä sairaalassa tarkkailussa.

Muutaman kymmenen metrin päästä onnettomuuspaikasta on yksi Kanadan vilkkaimmista valtateistä, joka tukkeutui nopeasti onnettomuuden jälkeen.

Kyseessä oli ensimmäinen vakava A340-tyypin koneelle tapahtunut onnettomuus. Konetyyppi on ollut käytössä vuodesta 1993.

Matkustajat evakuoitiin nopeasti

- Näimme liekkejä vasemmassa moottorissa, kuvailee matkustaja John Abedrabbo USA Today -verkkolehdessä.

Matkustaja Olivier Dubois puolestaan kertoo, että onnettomuus tuli kaikille yllätyksenä, eikä koneen miehistö varoittanut siitä millään lailla.

- Kaikki tapahtui hyvin nopeasti. Heti kun kone oli pysähtynyt, meidän käskettiin hypätä ulos.

Abedrabbon mukaan matkustajien evakuointi kesti vain viitisen minuuttia.

- Jos olisimme olleet koneessa minuutinkin pidempään, olisimme tukehtuneet savuun, hän sanoo.

Salamanisku ei ainoa syy

Silminnäkijöiden mukaan koneeseen iski salama ennen laskeutumista. Kanadalaisten ja Pariisista saapuneiden Ranskan valtion onnettomuustutkintayksikkö BEA:n tutkijoiden 15-henkinen ryhmä selvittää nyt eriskummallista tapahtumasarjaa.

- Se muistuttaa rikostutkintaa. Yleensä tällaisille onnettomuuksille löytyy useita syitä, Kanadan liikenneturvallisuusviraston tiedottaja Conrad Bellehumeur sanoi tv-haastattelussa.

(MTV3-Reuters-AFP-STT-DPA)

(Huomenta Suomen uutiset 04.08.2005)

Lue myös:

    Uusimmat