Torilla tavattiin – Huuhkajat-hulinoiden kurittaman Mantan patsaan kunto käydään pian tarkistamassa nosturilla: "Paljon saumoja, jotka saattavat haljeta"

8:16
Museonjohtaja on huolissaan siitä, ettei Mantan kopioonkaan kipuaminen välttämättä olisi kisajuhlijalle turvallista. Katso videolta koko keskustelu Huomenta Suomessa!

Suomen jalkapallomaajoukkueen kisamenestys kokosi kansan torille viime perjantaina. 111-vuotias Havis Amandan patsas oli totutusti juhlahumun keskiössä, ja nyt sitä odottaa kuntotarkastus.

Helsingin taidemuseo HAMin museonjohtaja Maija Tanninen-Mattila seurasi perjantaina Huuhkajien voiton synnyttämää juhlahulinaa ristiriitaisin tuntemuksin.

– Tottakai Mantalla pitää tavata ja juhlia, se on ihan selvä. Huoli on juhlijoiden turvallisuudesta ja toisaalta Mantankin sietokyvystä ja kestämisestä. Juhlinta ja rakkaus sitä veistosta kohtaan on rajua, hän kertoo.

Museonjohtajan mukaan patsaan mahdollisten vahinkojen arviointi on pian edessä.

– Meillä on tarkoitus käydä nosturilla tarkistamassa veistoksen kunto ihan lähipäivinä.

"Kaikkea kivaa ei pidä kieltää"

Kunnioitettavaan 111-vuoden ikään ehtinyt Havis Amandan patsas näyttää olevan päällisin puolin lujempaa tekoa, kuin mitä se todellisuudessa on.

– Se on ohutta pronssivalua. Valun paksuus on noin neljä senttiä. Siellä on paljon saumoja, jotka saattavat haljeta. Hänellä on siro olemus: kaunis kaula ja sirot kädenvarret. Tällaiset kohdat saattavat siinä vaurioitua helposti, Tanninen-Mattila kertoo.

Helsingin kaupunginvaltuutettu Fatim Diarra (vihr.) puuhaa valtuustoaloitetta siitä, mitä urheilujuhlinnan kuluttamalle Mantalle pitäisi tehdä. Diarran mukaan veistokselle voitaisiin tehdä ensin perusteellinen kuntotarkistus, ja sitten pohtia, pitäisikö patsaasta teettää rymyämistä kestävämpi kopio sen nykyiselle paikalle.

– Tämä pitää ratkaista siten, ettei Mantalle tule kohtuuttoman suurta riskiä. Ajattelen myös vähän sillä tavalla, että kaikkea kivaa ei pidä kieltää. Pitää olla tilaa biletykselle ja riemulle, Diarra toteaa.

Alkuperäinen patsas voitaisiin siirtää turvaan sellaiseen paikkaan, jossa kaupunkilainen voisi jatkossakin käydä tervehtimässä vanhaa rouvaa maksutta.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja