"Katselin sitä juhlimista aika sydän syrjällään" – Helsingin taidemuseo paljastaa: Tästä syystä Havis Amanda voi murtua hetkenä minä hyvänsä

5:27
Suomen voittoa juhlittiin railakkaasti Havis Amandan patsallaan Helsingin keskustassa.

Havis Amanda on hauras eikä kestä kiipeilyä, tiivistää Helsingin taidemuseon Taru Tappola.

Suomi raivasi perjantaina historiallisesti tiensä ensi kesän jalkapallon EM-kisoihin kukistamalla Liechtensteinin.

Voitto sai aikaan Helsingin keskustassa suoranaista karnevaalitunnelmaa.

Juhlimisen keskipisteenä oli jälleen perinteikkäästi Helsingin Kauppatorilla sijaitseva Havis Amandan patsas, jonka päälle innokkaimmat huuhkajafanit kiipesivät myöhään perjantai-iltana.

Patsaalle torijuhlat olivat tälle vuodelle jo kolmannet. Huuhkajien voiton lisäksi patsaan läheisyydessä on juhlittu myös vappuaattoa sekä Suomen jääkiekkomaajoukkueen MM-kultaa.

Helsingin taidemuseon julkisen taiteen päällikkö Taru Tappola on iloinen jalkapallomaajoukkueen menestyksestä ja sen aiheuttamasta kansanjuhlasta, mutta Havis Amanda -patsasta kohtaan hän tuntee sääliä.

– Katselin juhlimista aika sydän syrjällään. Se on tosi riskialtista sekä patsaalle, että kiipeilijöille itselleen. "Manta" on hauska ja hyvä keskipiste juhlinnalle. Pitäisi saada kuitenkin menemään perille, että patsaaseen itseensä ei tarvisi riemunkaan hetkellä kiivetä, Tappola kertoo MTV Uutiset Liven haastattelussa.

"Hyvässä kunnossa se ei ole"

Tappolan mukaan pronssisen patsaan kuntoa on tällä hetkellä äärimmäisen hankala arvioida. Havis Amandan sisärakennetta ei ole tiedettävästi koskaan dokumentoitu ja sitä kautta on vaikea mitata patsaan väsymistä ja murtumista.

– Sehän se ongelma onkin, että sitä ei kukaan tiedä. Kukaan ei oikein tiedä missä se murtumispiste tulee vastaan. Missään hyvässä kunnossa se ei ole.

Miten sitten sallia juhlinta, mutta estää vahingot? Tappola lupaa, että asiaan tullaan tarttumaan kaupungin toimesta hyvin pian.

– Kyllä me heti viikon alussa ruvetaan miettimään, seuraavaa kertaa silmällä pitäen. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja