Mainos

Museojohtajakin huolissaan Havis Amandan käytöstä juhlimisessa: "Manta on 111-vuotias ja hyvin hauras"

0:44
Torille! Huusi Suomen kansa, kun jääkiekosta tuli kultaa. Mutta miten kestää patsas?

Havis Amandan patsas eli Manta on hauras ja ohut, eikä se kestä kolhuja. Näin sanoo Helsingin taidemuseon johtaja Maija Tanninen.

Tanninen toivoo, että jatkossa patsaalle kerääntynyt juhlakansa juhlisi Mantan juurella, ei suihkulähteellä tai patsan päällä. 

– Se on ontto ja ohut pronssipatsas. Sen sisällä on tukirakenteita, mutta se ei kestä halailua tai muita iskuja, Tanninen sanoo.

Mantan kestävyys juhlinnan tukikohtana nousi esille tiistaina, kun Helsingin kaupungin apulaispormestari Nasima Razmyar esitti tänään Twitterissä huolenaiheensa 111-vuotiaan veistoksen kestävyydestä.

– On ollut ihanaa seurata MM-kullan juhlintaa ja ihmisten riemua. Mantalla on ollut monta halaajaa, mutta Manta on kuitenkin jo 111-vuotias ja hyvin hauras. Vaarassa ovat niin patsas kuin juhlijatkin. Seuraavaan kultajuhlaan pitäisi keksiä joku muu juhlintapaikka, Razmyar kirjoitti tviitissään.

Razmyar oikaisi lausuntoaan

Muutaman tunnin päästä Razmyar päätti oikaista lausuntoaan. Hän tviittasi, ettei halua kieltää juhlimista Mantan ympärillä kokonaan, mutta patsaan altaassa kylpeminen tulisi lopettaa.

– Havis Amandan ympärillä saa kyllä juhlia jatkossakin. Kylpemiseen pitäisi vaan keksiä toinen paikka, jos halutaan pitää ihmisten turvallisuudesta huoli ja patsas kunnossa myös seuraavat 110 vuotta.

Helsingin taidemuseon Maija Tanninen on Razmyarin kanssa samaa mieltä.

– Voitonjuhliminen on ihanaa ja perusteltua, ja on mahtavaa, että julkisia taideteoksia käytetään symboleina ilon ja riemun juhlimiseen. Toivomuksena kuitenkin olisi, että patsaalle ei kiivettäisi tai Mantaa ei halattaisi. Olemme huolissamme patsaan kunnosta, koska alun perin sitä ei ole tällaiseen käyttöön tarkoitettu.

– Patsas on kaunis, mutta ontto pronssiveistos, eikä se kestä kolhuja ja kovaa hankausta ja vääntelyä. Mantassa on niin hauraita ja kapeita kohtia, että siinä on katkeamisvaaraa.

– Leijonajuhlinnassa patsaaseen oli esimerkiksi teipattu papereita ja aina kun teipin irrottaa niin patsaaseen jää jälkiä.

Mantan lakituksessa tiukat ohjeet

Tanninen lisää, ettei suihkulähdekään kestä kovaa käyttöä. Niin ikään ikääntyneen suihkulähteen osat pitäisi uusia tulevaisuudessa.

– Itse allas on kalteva ja siinä on ollut painaumaa alaspäin. 

Esimeriksi vappuna Mantan lakitusta määrittää tiukat ohjeet. Tannisen mukaan Mantan lakitukseen vaaditaan Helsingin taidemuseon myöntämä lupa.

– Vaadimme lisäksi nosturia, joka nostaa lakittajat Mantan tasolle juuri sen vuoksi, että sen päälle ei saa kiivetä.

Leijonajuhlimisen seurauksena alkunsa saanut keskustelu johtaa Tannisen mukaan siihen, että Mantan kunnosta käytäneen kaupungin päättäjien kanssa lähiaikoina keskusteluja.

– Kyllä tässä varmasti jotain toimenpiteitä pitää tehdä. Mutta mitään ei ole vielä sovittu tai laitettu vireillekään, mutta keskustelu on nyt ajankohtainen.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja