Kiipeilijöiden vahingoittama Havis Amanda aiotaan lähettää korjattavaksi – vietetäänkö vappu ilman lakitusta?

4:11
Kuuntele videolta tarkemmin, miksi Havis Amanda pitää korjata. Reetta Heiskanen kertoo myös, miksi patsaan suojaaminen kiipeilyltä on ollut niin vaikeaa.

Havis Amanda -veistos halutaan viedä korjattavaksi siinä havaittujen vaurioiden vuoksi. Samalla tarkoitus on suunnitella ratkaisu, jolla suihkulähde veistoksineen suojataan jatkossa kiipeilijöistä.

Helsingin kaupungin vs. kulttuurijohtaja Reetta Heiskanen kertoo, että Havis Amandan peruskorjaus vaatii vielä teknistä tarkastelua ja kustannuslaskentaa. Suunnittelutyö voisi kuitenkin edistyä jo talvella ja itse peruskorjaus käynnistyä ensi keväänä.

Peruskorjauksen ajaksi suihkulähteen huipulla sijaitseva veistos siirrettäisiin konservoitavaksi sisätiloihin.

Voi olla yli vuoden projekti

Peruskorjaus vaatii mittavat työt aina toripinnan kaltevuuden korjaamisesta suihkulähteen tekniikan kunnostamiseen. Osan vaurioista epäillään olevan peräisin lähteessä kiipeilleistä urheilun ystävistä, sillä Kauppatorilla juhlineista Leijona- ja Huuhkaja-faneista osa on kiipeillyt veistoksessa.

Esimerkiksi altaan yläosassa olevassa altaassa on havaittu halkeama.

– Se on meidän tämän hetken suurin huolenaiheemme, Heiskanen kertoo.

– Kun tämä kokonaisuus hahmottuu, niin voi olla, että peruskorjaus vaatii vuoden tai ylikin.

Veistosta ei ole suunniteltu kantamaan sille kiipeävien ihmisten painoa.

Ympäröisikö Mantaa jatkossa jämerä aita?

Tulevaisuuden tuhoja veistoksessa voisi vähentää siinä kiipeilyn estäminen, ja korjaussuunnittelussa tullaankin todennäköisesti pohtimaan jonkinlaista aitaratkaisua.

– Tutkitaan mahdollisuutta siihen, voisiko olla mahdollisimman jämerä aita, joka voitaisiin varastoida ja tarvittaessa kuljettaa ja asentaa paikoilleen. Saataisiinko vaikka katukiveykseen sopiva kiinnitysmekanismi tällaiselle aidalle, Heiskanen kuvailee.

Peruskorjausvuonna Manta-nimelläkin tunnettu veistos pitää siirtää museon konservointikeskukseen. Patsaalla on ikoninen rooli helsinkiläisissä vappuseremonioissa, sillä vuosittain opiskelijat pesevät ja lakittavat veistoksen.

Voi olla, että perinteeseen tulee korjaustöiden vuoksi katkos.

– On todennäköistä, että tällainen vappu voi osua helsinkiläiseen jatkumoon, Heiskanen kertoo.

5:27
Suomen voittoa juhlittiin railakkaasti Havis Amandan patsallaan Helsingin keskustassa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja