Helsingin kaupunki yllättyi Havis Amandan vanerisuojauksen pettämisestä, patsaan kunto tutkitaan perusteellisesti – "Tulkaa kaupungille, mutta jättäkää Manta rauhaan"

Hauras Manta koki kovia viime yönä 4:13
Katso videolta, miten Helsingin kaupungin edustaja kommentoi Havis Amandan ympärillä olleiden vaneriaitojen hajottamista.

Suomen miesten jääkiekkojoukkueen maailmanmestaruutta juhlittiin eilen illalla ja yöllä railakkaasti. Helsingissä monen "torille" juhlimaan lähtevän perinteisiin kuuluu Havis Amanda -patsaaseen kiipeäminen ja sen suihkulähteessä kylpeminen. 

Suomen voittoon ja torijuhlintaan oli varauduttu, ja Havis Amanda, eli tuttavallisemmin Manta oli suojattu hyvissä ajoin ennen jääkiekkofinaalia vaneriaidalla. Melko varhaisessa vaiheessa juhlintaa aita kuitenkin sai kyytiä ja suihkulähde täyttyi ilakoijista ja 116-vuotiaan patsaan päälle ja viereen kiipesi myös osa ihmisistä.

Kulttuurin ja vapaa-ajan vs. toimialajohtaja Laura Aalto Helsingin kaupungilta ymmärtää hyvin kaupunkilaisten juhlimisen tarpeen, mutta muistuttaa patsaan heikoista kohdista ja iästä. 

– Kaula, ranteet ja nilkat ovat sen heikoimpia kohtia, ontto pronssi on ohuinta niissä. 

– Taideteokset eivät ole tarkoitettu siihen, että niiden päälle kiipeillään. Mantan osalta huoli on se, että hän on sen verran vanha ja hauras. 

Päällisin puolin Manta näytti selvinneen kullan juhlinnasta, mutta patsasta odottaa vielä tarkempi kuntotarkastus lähiaikoina. Aallon mukaan Helsingin kaupungin taideasiantuntija tutkii patsaan tarkemmin nosturista käsin.  

Lähivuosina patsasta ja koko suihkulähdettä odottaa peruskorjaus. 

Sitä ennen Aallolla on toive kaupunkilaisille:

– Tulkaa ihmeessä kaupungille, jotta pääsemme kohtaamaan toisiamme, mutta jättäkää Manta rauhaan. 

Lue myös:

    Uusimmat