Topi Saha: Lauluja köyhyysrajan alapuolella

Laulaja-lauluntekijä Topi Saha julkaisee toisen albuminsa 22. maaliskuuta.

Kolme veljee -levyn kappaleet ovat saaneet selkeitä vaikutteita vanhoista kansantarinoista, -lauluista ja arkkiveisuista. Levyllä kuullaan muun muassa höyrylaiva Kurun uppoamisesta kertova, vanhaan arkkiveisuun perustuva Kuru-kappale, sekä toisinto vanhasta suomalaisesta kansanlaulusta Velisurmaaja.

– Varmasti kansanlaulu-kiinnostukseen vaikuttaa se, että olen kotoisin Kaustiselta. Siellä on niin vahva kansanlauluperinne. Olen myös opiskellut folkloristiikkaa yliopistossa. Historiallisissa arkkiveisuissa kiehtovat hienot tarinat. Jos jokin laulu on kestänyt aikaa 200 vuotta, se on yleensä aika hyvä, Topi Saha selittää.

Kansanpeinteen lisäksi levyn kappaleet kertovat elämän suurimmista aiheista – rakkaudesta, kuolemasta ja menetyksistä. Esimerkiksi jo viime kesänä julkaistun singlen Se joka karkuun pääs teksti kertoo jätetyksi tulemisesta ja kaipuusta.

– Ainahan biiseissä on henkilökohtaisia asioita, mutta toisaalta myös paljon fiktiivistä. En esimerkiksi käy pietarsaarelaisen ilotytön luona, kuten kappaleessa Pietarsaaren Vilhelmiina. Se biisi on pelkkää fiktiota, mutta jos joku haluaa mieluummin ajatella sen totena, niin ei minulla mitään sitä vastaan ole, Saha hymähtää.

Vanhat kansantarinat, syvälliset tekstit ja rauhallinen, runopoikamainen olemus luovat 25-vuotiaasta Sahasta helposti ikäistään vanhemman ja elämää nähneen kuvan. Myös hänen ääntään on kuvailtu nelikymppisen ääneksi.

– Se on sellaista osittain tietoista ja osittain tiedostamatonta roolin hakemista. Oikeasti olen kotona viihtyvä nössöposki, ei mua kannata hirveästi analysoida biisieni perusteella, Saha miettii.

Hän myöntää kuitenkin kuulevansa usein itsestään nimityksen vanha sielu.

– Olen mukana Antero Lindgrenin bändissä ja he kaikki kutsuvat minua juuri sillä nimellä. En itse ehkä ajattele itsestäni niin, mutta sitä kuulee niin monelta, että kai siinä jokin totuuskin piilee, hän toteaa.

Ei paineita menestyksestä

Saha julkaisi ensimmäisen levynsä Verta ja lihaa pienen Eino Records -levy-yhtiön kautta. Esikoislevy kiinnitti Warner Musicin kotimaisen tuotannon päällikön Asko Kallosen huomion ja Saha sai sopimuksen Suomen suurimman musiikkiyhtiön kanssa.

Uusi sopimus toi mukanaan suuren joukon uusia mahdollisuuksia, mutta toisaalta myös ison yhtiön kaupalliset tavoitteet. Menestykseen ja kuuluisuuteen Saha suhtautuu maltillisesti.

– En odota sitä mitenkään kieli pitkällä. Toivon tietenkin, että mahdollisimman monet paitsi kuulisivat, myös tykkäisivät lauluistani, mutta en koe tarvetta sellaiseen, että ihmiset tahtomattaan altistettaisiin musiikilleni esimerkiksi radiosoiton kautta, hän miettii.

Saha ei vielä elätä itseään kokonaan musiikilla, mutta ei pistäisi sitä pahakseen.

– Toki menestyksen taloudellinenkin hyöty vähän kiinnostaa. Olen kuitenkin elänyt suuren osan aikuisiästäni köyhyysrajan alapuolella, joten olisihan se toinenkin puoli kiva nähdä, hän naurahtaa.

(MTV3–KATI PUKKI)

Lue myös:

    Uusimmat