TOP5 oudoimmat mämmireseptit – maistaisitko näitä?

Suomalainen perinneruoka mämmi taipuu muun muassa marmeladien tai lihapullien ainekseksi.

Pidätkö mämmistä niin paljon, että haluaisit syödä sitä suorastaan jokaisella ateriallasi? Ei hätää! Näillä oudoilla mämmiresepteillä tyydytät varmasti kyltymättömän mämminhimosi. Mämminvihaajille nämä reseptit taas tarjoavat oivan keinon treenata makuhermoja ja totuttautua mämmin ihmeelliseen maailmaan.

Mämmimarmeladi

1 rasia (700g) Kymppi-mämmiä
30g (6rkl) liivatejauhetta

TAI
24 kpl liivatelehtiä
4 rkl appelsiinimarmeladia

Liota liivatejauhe 3dl kylmässä vedessä TAI liivatelehdet runsaassa kylmässä vedessä n. 5 minuuttia. Kaavi mämmi rasiasta mikronkestävään muovikulhoon ja kuumenna mikroaaltouunissa täydellä teholla n. 3-5 minuuttia. Lisää mämmiin appelsiinimarmeladi ja liotetut liivatteet (jauhe tai lehdet). Kaada mämmimassa takaisin mämmirasiaan ja pane kansi päälle. Laita rasia jääkaappiin vähintään 3:ksi tunniksi tai yön yli. Kumoa jähmettynyt mämmi esim. leivinpaperille. Leikkaa marmeladi kuutioiksi ja sokeroi kuutiot.

Mämmi-lihapyörykät

500g jauhelihaa (sika-nauta)
1 dl mämmiä
1 kpl sipuli (pieni)
½ dl korppujauhoa
1 dl kermaa
1-2 tl suolaa
½ tl mustapippuria

Hienonna sipuli (halutessasi voit kypsentää hienonnetun sipulin mikroaaltouunissa 2-3 minuuttia täydellä teholla). Sekoita korppujauho kermaan ja anna turvota n. 10 min. Sekoita muut aineet kerma-korppujauhoseokseen ja sekoita hyvin. Muotoile taikinasta pyöryköitä ja paista ne pannulla tai uunissa +225°C n. ½h. Tarjoile esim. perunamuusin ja suolakurkkujen kera.

Mämmipirtelö

150 g Vaniljajäätelöä
250 g Mämmiä
3,5 dl Maitoa

Vatkaa kaikki aineet hyvin tehosekoittajalla tai vispilällä sekaisin.

Nautitaan kylmänä.

Mämmijuustokakku

225 g Kaurakeksiä
150 g Margariinia tai voita
5 dl Kermaa
2 rkl Sokeria
5 kpl Liivatelehtiä
1 kpl Kananmuna
2-3 dl Kymppi-mämmiä

Pinnalle: puolukoita ja sokeria
Hyytelökiille:
1,5 dl Vettä
1,0 dl Hyytelösokeria

Murenna kaurakeksit ja sekoita joukkoon sulatettu rasva. Painele keksiseos irtopohjaisen vuoan pohjalle.

Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan. Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi, lisää joukkoon sokeri ja mämmi.

Sulata liivatteet pienessä vesitilkassa mikroaaltouunissa ja lisää kerma-mämmiseokseen. Levitä seos keksipohjan päälle.

Anna hyytyä mieluiten yön yli jääkaapissa. Lado jäiset puolukat kakun pinnalle ja ripottele sokeria päälle, valmista kiille: Sekoita hyytelösokeri kylmään veteen. Kiehauta ja anna kiehua noin ½ minuuttia. Ota kattila levyltä ja jäähdytä muutama minuutti. Levitä hyytelö marjojen päälle lusikalla tai siveltimellä. Anna kiilteen hyytyä pari tuntia kylmässä.

Tarjoa viileänä.

VINKKI: Voit käyttää kerman tilalla vaahtoutuvaa vaniljakastiketta, jolloin ei tarvitse lisätä sokeria.

Mämmipasha

Resepti: Veikko Koppinen

1 kpl kananmuna
100g (n. 1 dl) sokeria
100g voita
1 purkki (100g) smetanaa
1 purkki (250g) maitorahkaa
3 tl vanilliinisokeria
2 dl kuohukermaa
250 g mämmiä

Valuta rahkasta neste esim. siivilässä. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmuna hyvin vatkaten. Lisää kaikki muut ainekset joukkoon paitsi kerma. Vatkaa kerma vaahdoksi ja yhdistä ainekset hyvin sekoittaen. Vuoraa pashamuotti, kahvisuodatin tai siivilä kostutetulla sideharsolla. Kumoa seos muottiin. Laita muotin päälle pieni paino ja muotin alle astia johon ylimääräinen neste valuu. Anna jähmettyä / valua vuorokausi jääkaapissa. Kumoa tarjoiluastiaan ja koristele esim. hedelmäsäilykekuutioilla ja mantelilastuilla sekä kermavaahdolla.

Reseptit ja kuvat: Kymppi-Maukkaat Oy

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat