Tony Blairin konsultointi on noussut Britanniassa otsikoihin useasti

Pöllöraati: Mitä ajatuksia Sanna Marinin lähtö herättää? 11:32
Katso myös: Pöllöraati: Mitä ajatuksia Sanna Marinin lähtö herättää?

Entisen pääministerin Sanna Marinin (sd.) todennäköinen uusi työpaikka Tony Blair Institute (TBI) on ollut perustamisensa jälkeen brittimedian otsikoissa lukuisia kertoja muun muassa perustajansa, Britannian ex-pääministerin Tony Blairin kytköksistä autoritaarisiin maihin.

Voittoa tavoittelematon TBI, viralliselta nimeltään Tony Blair Institute for Global Change, neuvoo hallituksia ja poliittisia johtajia strategiassa, politiikan linjauksissa ja toimeenpanossa teknologiaa hyödyntäen. Verkkosivujensa mukaan instituutilla on yli 750 työntekijää ja se toimii kymmenissä eri maissa.

Economist kertoo TBI:n liikevaihdon olleen 81 miljoonaa euroa vuonna 2021. Blair edustaa työväenpuolue labouria. 

Lehden mukaan TBI on kooltaan valtava verrattuna esimerkiksi Policy Exchangeen eli konservatiivipuolueen yhteen suurimmista ajatushautomoista, joka työllistää 24 työntekijää ja sen tulot ovat noin 4 miljoonaa euroa.

Sanna Marin on pyytänyt eroa kansanedustajan tehtävästään uuden työnsä perusteella. Vapautuspyyntö käsitellään täysistunnossa ensi viikon tiistaina.

Saudikytkökset tapetilla elokuussa

Kesällä 2018, ennen sauditoimittaja Jamal Khashoggin murhaa Turkissa, Sunday Telegraph kertoi Blairin kaikessa hiljaisuudessa konsultoivan Saudi-Arabian kruununprinssin Muhammad bin Salmanin johtamaa Vision 2030 -modernisaatio-ohjelmaa. Tuolloin instituutti painotti, että raha tulee instituutille, ei henkilökohtaisesti Tony Blairille, joka ei nosta instituutille tekemästään työstä palkkaa

Kruununprinssin bin Salmanin on epäilty järjestäneen Khashoggin murhan.

Elokuussa Sunday Times uutisoi TBI:n jatkaneen Saudi-Arabian hallinnon neuvontaa murhan jälkeenkin ja ottavan edelleen vastaan rahaa Saudi-Arabialta. Sunday Times kertoi instituutilta saamansa lausunnon perusteella, että Blair piti yhteistyötä Saudi-Arabian kanssa oikeutettuna karmeasta rikoksesta huolimatta.

Lausunnossa Blairin sanottiin perustelleen näkemystään kruununprinssin uudistusten merkittävyydellä sekä sillä, että Saudi-Arabia on länsimaille strategisesti tärkeä.

Jutussa kerrotaan instituution suorittaneen loppuun informaatioministeriön kanssa solmitun sopimuksen, jota ei uusittu. Sen jälkeen organisaatio on tehnyt muita sopimuksia Saudi-Arabian kanssa

Lobbaamista vai ei?

Blairin julkisesti ja yksityisesti tekemät konsultoinnit ovat herättäneet brittimediassa vuosien saatossa paljonkin keskustelua. 

Vuonna 2017 Telegraph uutisoi, että Arabiemiraatit on salaa rahoittanut Blairin työtä erityislähettiläänä Lähi-idässä samaan aikaan kun hän on laskuttanut Arabiemiraateilta konsultoinnistaan. Blairin edustaja vakuuttaa jutussa, että Blair ei ole hyödyntänyt rooliaan lähettiläänä kaupallisten intressiensä edistämiseen.

Vuonna 2015 Sunday Telegraph kertoi Blairin yksityisesti lobanneen Arabiemiraattien puolesta Britanniassa konsulttiyhtiönsä Tony Blair Associatesin edustajana. 

Jutun mukaan valtiovarainministeriö lisäsi maininnat tapaamisista rekisteriin jälkikäteen, mitä ministeriön edustaja kutsui hallinnolliseksi virheeksi. 

Blairin edustaja puolestaan sanoi lehdelle, että kyse ei ollut lobbaamisesta, vaan tapaamisessa ilmaistiin Arabiemiraattien kiinnostus sijoittaa Britanniaan.

Vuonna 2016 Blair ilmoitti lopettavansa Tony Blair Associatesin ja jatkavansa henkilökohtaisesti joidenkin asiakkaiden kanssa. Financial Timesin (FT) mukaan Blair tienasi miljoonia puntia yhteistyöllään esimerkiksi öljy-yhtiöiden ja Kazakstanin autoritaarisen hallinnon kanssa.

Lisäksi Blairilla, aivan kuten monella muullakin Britannian poliittiseen eliittiin kuuluvalla, on ainakin ollut kytköksiä venäläissyntyiseen Moshe Kantoriin, joka päätyi sanktiolistalle Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyssodan alettua. Sanktioiden tultua julki TBI ilmoitti katkaisevansa yhteydet Kantorin perustamaan ECTR-instituttiin.

"Missä se raha on"

Pääministeripestinsä jälkeen Blairiin kohdistui laajaa arvostelua mediassa, koska hänen katsottiin yhdistävän voitokkaan konsultoinnin hyväntekeväisyystyöhön monimutkaisilla järjestelyillä. FT:n mukaan Blairia ehti pitkään turhauttaa se, että huomio keskittyi hänen läpinäkymättömiin liiketoimiinsa voittoa tavoittelemattoman toiminnan sijaan.

– Luen, että minun pitäisi olla 100 miljoonan punnan arvoinen... (Puoliso) Cherie (Blair) kyselee, missä se raha on, Blair sanoi FT:lle vuonna 2014 toimittajan kysyttyä, miksi Blair ei poliittisesta toiminnastaan huolimatta paljasta asiakkaitaan.

Blair on ottanut moneen otteeseen julkisesti kantaa esimerkiksi Britannian sisäpolitiikkaan.

Sota romahdutti suosion

Tony Blair oli pääministeriuransa alkuvaiheessa varsin suosittu, mutta Irakin sodan aikana ja sen jälkeen suosio syöksähti laskuun. Erityisesti työväenpuolueen vasemmistosiipi kantaa Blairille kaunaa tämän päätöksestä lähteä mukaan Yhdysvaltain johtamaan hyökkäykseen Irakiin vuonna 2003.

Vuonna 2016 julkaistu raportti vahvisti tiedot siitä, että hyökkäys oli perustunut virheelliseen tiedustelutietoon ja sen seuraukset aliarvioitiin. Raportin mukaan Blair oli luvannut tukea Yhdysvaltain silloista presidenttiä George W. Bushia Irakin vastaisissa toimissa jo 2002, kun virallinen päätös sotaan lähdöstä tehtiin maaliskuussa 2003.

Blair on jälkikäteen sanonut toimineensa hyvässä uskossa ja maan etua ajatellen.

Vuoden 2022 alussa Britanniassa kerättiin nopeasti yli miljoona nimeä nettiadressiin, jossa vaadittiin Blairin poistamista kuningattaren kunniamerkkien ja arvonimien saajien luettelosta. Tuolloin vielä elossa ollut kuningatar Elisabet oli julkistanut liittävänsä Blairin sukkanauharitarikunnan jäseneksi.

Vetoomuksen tekstissä Blairia kutsutaan "kaikista vähiten mitään julkista kunnianosoitusta ansaitsevaksi henkilöksi" ja hänen sanotaan olevan henkilökohtaisesti vastuussa lukemattomien viattomien siviilien ja sotilaiden kuolemista useissa konflikteissa.

Lue myös:

    Uusimmat