Puhemiesneuvosto puoltaa Marinin vapauttamista kansanedustajan tehtävästä

Sanna Marin ilmoitti eroavansa kansanedustajan tehtävistä 1:19
Sanna Marin ilmoitti eroavansa kansanedustajan tehtävistä

Sanna Marin haki eroa kansanedustajan tehtävästä. 

Puhemiesneuvosto puoltaa ex-pääministeri Sanna Marinin (sd.) vapauttamista kansanedustajan tehtävästä. Marin on pyytänyt eroa uuden tehtävänsä perusteella. Asia etenee vielä eduskunnan suureen saliin. Vapautuspyyntö käsitellään täysistunnossa ensi viikon tiistaina, kerrotaan eduskunnan X-tilillä (entinen Twitter).

Eilen kerrottiin, että Marin on nimitetty Tony Blair Instituten strategiseksi neuvonantajaksi.

Uudessa työssä Marinin pääasiallinen työtehtävä on eri maiden hallitusten ja johtajien neuvominen niissä politiikkakysymyksissä, jotka ovat hänelle tuttuja, kuten hyvä hallinto, teknologia, ilmasto ja tasa-arvo.

Marin ei eilen kertonut tarkalleen, milloin hän teki päätöksen siirtymisestä uuteen tehtävään. Hänen mukaansa keskusteluita on käyty eri tahojen kanssa pitkin kesää. Hän sanoi olleen kuitenkin selvää, ettei hän olisi siirtynyt uuteen tehtävään ennen SDP:n puoluekokousta.

Kun Marinin ero on selvä, eduskuntaan nousee hänen tilalleen Lotta Hamari (sd.).

Ratkaisu aiempien tapausten pohjalta

Puhemies Jussi Halla-ahon (ps.) mukaan päätös Marinin eroanomuksen puoltamisesta tehtiin aiempien vastaavien tapausten pohjalta.

– Painavin kriteeri tämän päätöksen puolesta oli juuri se, että me emme voi lähteä muuttamaan kriteeristöä yksittäisten tapausten pohjalta, vaan yksittäiset tapaukset täytyy ratkaista muodostuneen käytännön pohjalta, vaikka muodostunut käytäntö koettaisiin ongelmalliseksi, Halla-aho sanoi toimittajille eduskunnassa.

Halla-ahon mukaan puhemiesneuvoston ratkaisu ei ollut Marinin tapauksessa ongelmaton.

– Ongelmaksi koettiin se, että meillä ei ole edellytyksiä arvioida tätä tehtävää. Meillä on siitä hänen oma kuvauksensa, joka kuitenkin jätti joitakin kysymyksiä auki liittyen tehtävän luonteeseen: onko kyseessä työsuhde, kuinka pitkä työsuhde on ja täyttääkö tämä yhteiskunnallisesti merkittävän tehtävän kriteerit, Halla-aho sanoi.

"Selkeämpi kriteeristö tarvitaan"

Halla-aho peräänkuuluttaa keskustelua kriteeristöstä, jolla vapautus kansanedustajan tehtävästä voidaan myöntää. Hän kaipaa vapautuksille yksiselitteisempiä ja selkeämpiä kriteerejä.

– Kun tarkastelimme näitä menneiden kausien aikana tehtyjä ratkaisuja ja kun totesimme, että kriteeristöä on alettu tulkita vapaammin, koimme tarvetta käydä jatkossa keskustelua siitä, tulisiko luoda selkeämpi kriteeristö sille, mikä täyttää perustuslain kirjauksen perustelluista syistä ja mitkä tehtävät ja minkä luonteiset tehtävät yhteiskunnallisesti siinä määrin merkittäviä, että ne käyvät perusteluiksi, kun pyydetään vapautusta kansanedustajan tehtävästä, Halla-aho sanoi.

Halla-ahon mukaan puhemiesneuvosto voisi kuulla asiassa esimerkiksi eduskunnan perustuslakivaliokuntaa.

Halla-aho ei halunnut esittää arvioita Marinin uuden tehtävän painoarvosta.

– Jokainen kansalainen voi varmasti tätä omassa mielessään arvioida, miten tällaisia prosesseja voidaan tulkita äänestäjän kuluttajansuojan näkökulmasta tai millä tavoin ne vaikuttavat kansanedustajan mandaatin uskottavuuteen, Halla-aho sanoi.

Eduskunnan puhemiehistö ei ole pyytänyt lisäselvityksiä entisen Marinin (sd.) vapautuspyynnöstä, kertoo eduskunta tiedotteessaan.

Juttua päivitetty kello 16:09

 

Lue myös:

    Uusimmat