Tony Blair: Ukrainan sota osoittaa lännen valtakauden olevan ohi

Iso-Britannian entisen pääministerin mielestä länsi on menettämässä valta-asemaansa ja tilalle on nousemassa Kiina, kumppaninaan Venäjä, kertoo Reuters.

Ukrainan sota osoittaa lännen valtakauden olevan lopuillaan ja seuraavaksi valtaan nousee Kiina, Iso-Britannian entinen pääministeri Tony Blair sanoi pitämällään luennolla Lontoossa. Blair puhui foorumissa, jossa aiheena oli Yhdysvaltojen ja Euroopan välinen liitto.

Blairin mukaan maailma on nyt samankaltaisessa käännekohdassa kuin toisen maailmansodan ja Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen. Nyt vain länsi ei ole enää nousevassa asemassa.

– Maailma tulee olemaan kaksinapainen tai mahdollisesti moninapainen. Tämän vuosisadan suurin geopoliittinen muutos tulee Kiinasta, ei Venäjältä, Blair sanoo.

Kiina ja Venäjä kääntyvät toistensa puoleen

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on aiheuttanut pahimman kriisin Venäjän ja lännen välille sitten vuoden 1962 Kuuban ohjuskriisin. Venäjän presidentti Vladimir Putin on sanonut Venäjän kääntyvän Kiinan ja Intian kaltaisten valtioiden puoleen lännen asettamien pakotteiden seurauksena.

Blair sanoi luennollaan, että Ukrainan sota on todistanut myös sen, ettei länsi pysty luottamaan siihen, että Kiina toimisi rationaalisesti. Kiina on kritisoinut lännen asettamia pakotteita ja maan presidentti Xi Jinping tukee Putinia.

Kiinan talous oli vielä vuonna 1979 pienempi kuin Italian, mutta avauduttuaan ulkomaisille investoinneille ja otettuaan käyttöön markkinauudistuksia, on siitä tullut maailman toiseksi suurin talous. Maan talouden ennustetaan ohittavan Yhdysvallat nykyisen vuosikymmenen aikana.

– Kiinan asema suurvaltana on luonnollinen ja oikeutettu. Se ei ole Neuvostoliitto, Blair sanoo. 

Blairin mukaan lännen ei pidä antaa Kiinan ottaa sotilaallista valta-asemaa.

– Meidän pitäisi lisätä puolustusmenoja ja säilyttää sotilaallinen ylivoima, Blair kertoo.


Lue myös:

    Uusimmat