Mainos

Muuttuiko mieli, Donald Trump? Aiemmin USA:n presidentti kritisoi Theresa Maytä surutta – nyt Britannian pääministeri onkin "tehnyt upeaa työtä"

0:54

Trump antoi tukensa Britannian uudeksi pääministeriksi pyrkivälle Boris Johnsonille.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump mainosti tiistaina, että Yhdysvallat solmii hyvin mittavan kauppasopimuksen EU-eron jälkeisen Ison-Britannian kanssa.

Trump on viettänyt valtiovierailun tiistaita Britannian pääministerin Theresa Mayn vieraana mielenosoitusten jylistessä Lontoon kaduilla.

Presidentti vitsaili pian pääministerin tehtävän jättävälle Maylle, että tämän tulisi "jäädä näkösälle" ja vahvistaa allianssia Yhdysvaltain kanssa sen jälkeen, kun Britannia on lähtenyt Euroopan unionista.

– Uskon, että tulemme saamaan aikaiseksi hyvin, hyvin mittavan kauppasopimuksen. Se tulee olemaan varsin kelvollinen diili, Trump kertoi tapaamisessa, johon oli kutsuttu talousjohtajia ja ministereitä.

– Me saamme sen aikaiseksi, Trump lisäsi.

Kritiikki vaihtui kehuiksi

Vaikka Trump on toistamiseen kritisoinut Mayn brexit-strategioita, hän kertoi nyt Mayn tehneen "upeaa työtä".

Presidentin valtiovierailu liittyy teoriassa Normandian maihinnousun 75. muistopäivän juhlallisuuksiin. Vierailu sijoittuu kuitenkin Britanniaa ajatellen varsin kaoottiseen hetkeen.

May on jättämässä konservatiivien puheenjohtajan paikan perjantaina.

Syynä tähän oli hänen kyvyttömyytensä saada brexit maaliin, vaikkei hän lähes kolmivuotisen pääministeriytensä aikana juuri muuhun keskittynytkään.

May jatkaa maan pääministerinä siihen saakka, että puolue valitsee seuraajan 13 ehdokkaan joukosta.

Ennen saapumistaan Britanniaan Trump antoi tukensa Boris Johnsonille, joka kisaa pääministerin paikasta. Johnsonia itseään on vaadittu oikeuden eteen, koska häntä vastaan on esitetty syytöksiä brexit-kampanjan aikana valehtelusta ja virkarikoksista.

Johnsonin tukemisen lisäksi Trump kertoi, että hänen mielestään Britannian tulisi lähteä unionista ilman sopimusta. Presidentti vaikutti tiistaina yrittävän sovitella tätä aiempaa diplomaattista tahdittomuuttaan.

– Haluaisin onnitella sinua siitä, että olet tehnyt upeaa työtä yhdysvaltalaisten puolesta ja on ollut ilo tehdä työtä kanssasi, Trump kertoi Maylle.

Huawei osoittautunee kynnyskysymykseksi

Yhdysvaltojen ja Britannian suhdetta koetellaan kuitenkin maiden erilaisella lähestymisellä Iranin tilanteeseen, ilmastonmuutokseen sekä Kiinaan.

Trumpin ja Mayn keskusteluissa käsiteltäneen sitä, kuinka Britannia saattaa käyttää kiinalaisen Huawein teknologiaa 5g-verkkojensa rakentamiseen. Huaweista on tullut USA:n ja Kiinan välisen kauppasodan ehkä merkittävin pelinappula.

AFP:n virkamieslähteet kertovat, ettei May tule esittämään anteeksipyyntöjä siitä, että hän on tiettävästi päättänyt käyttää Huawein palveluja joidenkin seuraavan sukupolven verkon osien rakentamisessa.

Yhdysvallat on vihjaillut, että tämä voi olla kynnyskysymys sille, voidaanko tiedusteluinformaation jakamista Britannian kanssa jatkaa.

May ilmaisi tiistaisessa tapaamisessa, että Britannia pyrkii laajentamaan kumppanuutta USA:n kanssa.

– Se on hieno kumppanuus, mutta uskon, että voimme viedä sen pidemmällekin, May kertoi aamiaistapaamisessa.

May ojentaa Trumpille yhden Atlantin ylittävän erityisen suhteen tärkeimmän dokumentin. Kyse on Winston Churchillin omasta luonnoksesta, jossa hän määritteli toisen maailmansodan liittoutuneiden päämääriä vuonna 1941.

Myöhemmin parivaljakko käy tutustumassa Churchillin sotahuoneisiin, joista entinen valtionpäämies pyöritti sota-ajan toimintojaan.

Trumpille irvailevat teokset valtaavat kadut

Sillä välin kun presidentti suitsutti hypoteettista kauppasopimustaan, vasemmistoaktivistit vapauttivat pääkaupungin kadulla valtavaa oranssia ilmalla täytettyä Trump-vauvaa.

Aamuinen vauvan vapautus merkitsi alkua mielenosoituksille, jotka kasvanevat odotettua suuremmiksi.

– Trump-vauva on vain valtavan Trumpin vihantäyteisen ja jakavan politiikan vastaisen liikehdinnän maskotti, kertoi mielenilmauksen järjestäjä Leo Murray AFP:lle.

Independent julkaisi alkuiltapäivästä videon, jossa esiintyy Don Lessemin ideoima Trump-robotti. Robopresidentti istuu housut kintuissa vessanpytyllä ja tviittaa älypuhelimestaan ärhäkän punainen MAGA-hattu päässään.

– Rakensin robotin, koska Donald Trump kuvottaa niin minua kuin monia muitakin yhdysvaltalaisia. Ajattelin, että tämä on paras tapa ilmaista se. Huumori on aseeni, Lessem kertoo Independentille.

Don Lessem on Hollywood Reporterin mukaan rakentanut robotteja myös lukuisiin dinosaurusnäyttelyihin ja ollut mukana konsulttitehtävissä muun muassa Steven SpielberginJurassic Park -elokuvassa.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja