Tomin elämältä putosi pohja vaimon hukuttua traagisesti Kreikassa – kamalaa tilannetta syvensi viikkojen taistelu Miran saamiseksi kotiin haudan lepoon

0:25
Jos asiat olisivat menneet toisin, Tomi ja Mira olisivat juhlineet elokuussa avioliittonsa ensimmäistä vuosipäivää.

Suomalaisen Tomin elämä muuttui lopullisesti, kun hänen vaimonsa Mira hukkui traagisesti uima-altaaseen lomamatkalla Kreikassa. Painajaismaista tilannetta pahensi se, että hän joutui odottamaan epätietoisuudessa viikkokausia saadakseen Miran ruumiin kotiin.

Tomi kertoi tilanteestaan tuoreeltaan MTV Uutisille elokuussa Kreikasta käsin. Epätietoisuus oli suurta, sillä hänellä ei ollut tässä vaiheessa aavistustakaan kuinka saisi vaimonsa Suomeen haudattavaksi.

Mira kuoli Samoksen saarella, ja hänet kuljetettiin viikkoa myöhemmin pääkaupunki Ateenaan ruumiinavausta varten.

– Olen niin monta kerta soittanut suurlähetystöön Kreikkaan ja Suomeen, missä on vaan todettu, että paikalliset viranomaiset ovat päättäneet tehdä näin. Eikö kukaan kuuntele minua? Tomi kertoi tuolloin MTV Uutisille.

Vihdoin Suomeen

Aikaa kului. Asiat etenivät vihdoin, kun ruumiinavaus saatiin tehtyä Ateenassa. Miran kuolinsyy oli hukkuminen, mutta syytä hukkumiseen ei tiedetä.

Avioparilla oli onneksi matkavakuutus, ja vakuutusyhtiö If lennätti lopulta Miran arkussa Turkuun yhteistyössä SOS Internationalin kanssa.

SOS International on pohjoismainen hätäpalveluyritys, jonka hälytyskeskuksista Suomessa, Tanskassa, Ruotsissa ja Norjassa autetaan pohjoismaisia matkailijoita hätätapauksissa vuoden jokaisena päivänä maailman ympäri.

Jos vakuutusta ei olisi ollut, lähes kielitaidoton Tomi olisi joutunut itse huolehtimaan järjestelyistä lähetystön avulla.

Ja kustannuksista.

Vakuutus suuri apu

Kaikki kulut tulevat omaisten kontolle vakuutuksen puuttuessa, muistutetaan ulkoministeriöstä.

– Silloin kun on vakuutus, on selvää, että vakuutus korvaa kuljetuksen. Jos vakuutusta ei ole, kyseessä on eri asia, ulkoministeriön konsulipäällikön Pasi Tuominen sanoi MTV Uutisille elokuussa.

Tomi ei ole ainoa suomalainen, joka joutuu kohtaamaan vastaavan hädän. Ulkomailla kuolee joka vuosi satoja suomalaisia.

Valtaosalla on onneksi matkavakuutus. Vakuutusyhtiöillä siis riittää rutiinia järjestelyihin.

Yhtiöiden toimintamallit kuolemantapauksissa ovat hyvin samankaltaisia. Vakuutuksista korvataan vainajan kohtuulliset kuljetuskustannukset tai hautajaiskustannukset ulkomailla.

– Nämä kustannukset korvataan kuolinsyystä riippumatta. Lisäksi vakuutusyhtiö järjestelee kaiken kotiinkuljetukseen liittyvän, kuten ruumiin kuljetuksen sille tarkoituksenmukaisella lennolla Suomeen, vakuutusyhtiö If:in matkavakuutuksista vastaava tuotepäällikkö Anne Uutela kertoi elokuussa MTV Uutisille

– Omaisten ei tarvitse kantaa näistä järjestelyistä huolta surun keskellä. 

Tomi yrittää jatkaa elämäänsä

Miran ruumis saatiin Suomeen, mutta Tomin epätietoisuuden aika jatkui. Hän joutui odottamaan Miran ruumiin luovutusta viranomaisilta Turusta vielä useamman viikon.

Avioparin yhteinen koti sijaitsee Uudessakaupungissa, mutta Miran muiden läheisten toiveesta hänet haudattiin vihdoin Tuusulaan lähelle perhettään.

Tomi kävi hyvästelemässä vaimonsa ennen hautajaisia Tuusulassa.

– Hyvästelin hänet toki jo Samoksella sairaalassa, mutta halusin vielä nähdä hänet ennen tuhkausta. Mietin pitkään, kannattaako minun mennä, mutta ratkaisu oli oikea. Halusin hyvästellä hänet, jotta se ei jää vaivaamaan minua, hän kertoo.

Tomi yrittää jatkaa nyt elämäänsä, mutta se on vaikeaa.

– Minun on kuitenkin helpompaa olla töissä, jotta on jotain tekemistä ja pääsen pois kotoa. En juttele paljon kenenkään kanssa, mutta työpaikalla on silti helpompaa kuin kotona. Saa ajatukset hetkeksi muualle.

Juttua muokattu 20.10 kello 10: Korjattu kuvatekstiin, että kuva on Kreetan saarelta häämatkalta, ei Espanjasta. Lisäksi lisätty tieto, että Miran hukkumisen syy on yhä epäselvä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja