Tom of Finland – taidetta vai pornoa? Katso Kirjapiiri!

Kirjapiirin tiistain 11. syyskuuta jaksossa Pauli Aalto-Setälä haastattelee romaanikirjailijana debytoivaa Rosa Meriläistä. Kirjailijadosentti Harri Kalha avaa Tom of Finland -teoksen merkitystä.

Kirjapiirin tiistaina 11. syyskuuta nähtävässä jaksossa Rosa Meriläinen kertoo, miksi lähti kirjoittamaan naiskaartilaisen tarinaa Tampereelta. Aiemmin tietokirjoja kirjoittanut Meriläinen on hyödyntänyt Nainen punainen -teoksen luomisessa omaa osaamistaan tietokirjailijana ja tutkijana.

– Olen tiedonjanoinen ihminen. Sadan vuoden takaiset kommarit on jostain syystä aina kiinnostaneet, Meriläinen nauraa.

Sankaruus on sodan oloissa Meriläisen mukaan monipiippuinen juttu.

– Minulle feministinä on tärkeää nähdä se, että naiset ovat ihmisinä yhtä vastuussa kaikesta, mitä tapahtuu. Naisten harteilla painaa kaikki sama velvollisuus ja vastuu (kuin miehillä), Meriläinen kertoo.

Paula Norosen haastattelussa tavataan taidehistorian ja sukupuolen tutkimuksen dosentti Harri Kalha, joka sukeltaa uusimmassa teoksessaan maailmallakin hyvin tunnetun suomalaistaiteilija Touko Laaksosen alias Tom of Finlandin kuvamaailmaan. Kalha kertoo pyrkineensä tuomaan kirjassa taiteilijan omaa ääntä esille.

– Varhaisessa vaiheessa uraansa hän saattoi piirroksiaan näyttämällä testata mahdollisen kumppanin suuntautumista. Kuten hän itse sanoi, että jos ei hänen kuviensa katsomisen jäljiltä ollut erektiota, niin kyseessä oli pesunkestävä heteromies, Kalha kuvailee.

KIRJAPIIRI AVAlla tiistaisin klo 19.30. Uusinnat lauantaisin 16.30.

Kuva: AVA

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja