"Tolloluurien" suosio kasvaa Britanniassa – Lontoon ihmiskokeessa testataan, onko elämää ilman älypuhelinta

Tavalliset puhelimet kiinnostavat brittejä 1:15

Britanniassa julkaistun tuoreen tutkimuksen mukaan 78 prosenttia kansalaisista omistaa älypuhelimen ja myös käyttää sitä usein. Silti myös peruspuhelinten myynti näyttää olevan nousussa.

Briteille, kuten monelle suomalaisellekin, elämää ilman älypuhelinta on jo vaikea kuvitella. Tuoreen tutkimuksen mukaan britit tarkastavat puhelimensa keskimäärin joka 12 minuutti. Se ohjaa elämää vahvasti muutenkin.

Kolmannes Ofcomin vuosittaiseen tutkimukseen vastanneista ilmoitti tuntevansa itsensä eksyneeksi ilman puhelimen tarjoamaa yhteyttä.

Yksi heistä on Chris Clark, joka omistaa PR-firman. Clarkin työnkuvaan kuuluu olla tavoitettavissa vuorokauden ympäri.

– Meillä on ihmisiä Lontoon lisäksi niinkin kaukana kuin Ugandassa, Yhdysvalloissa, Puolassa ja Ranskassa. Työmme on kansainvälistä, joten teknologiasta on ollut paljon hyötyä.

Tutkimuksessa selvisi kuitenkin myös varjopuolia. Yli puolet ihmsistä myönsi, että älypuhelimen käyttö keskeytti usein kanssakäymisen perheen ja ystävien kanssa.

Puhelinta käytetään myös perheenjäsenten väliseen viestittelyyn silloin kun ollaan saman katon alla.

Riippuvuuksiin perehtynyt psykologi Daria Kussin mukaan asiaan on syytä kiinnittää huomiota.

– Ihmiset ovat ehkä tietoisia siitä, että he käyttävät puhelinta liikaa, mutta he eivät voi hillitä itseään. He ehkä pelkäävät, että heiltä jää jotain huomaamatta sosiaalisessa mediassa ja se saattaa johtaa siihen, että he käyttävät sitä pakonomaisesti.

– Tämä on samanlaista oireilua, joka yhdistetään riippuvuuksiin, Kuss toteaa.

"Tolloluurien" paluu

Lontoossa on lentokentällä meneillään koe, jossa ihmisille tarjotaan käyttöön puhelin pariksi päiväksi.

Puhelimessa ovat vain perustoiminnot, ja oma älypuhelin on otettava pois päältä kahdeksi vuorokaudeksi. Kokeilu on herättänyt paljon myönteistä huomiota.

Matkustajat kertovat kaipaavansa yhteyksiään, mutta keksivänsä tavan toimia toisin. Jotkut myönsivät riippuvuutensa sosiaaliseen mediaan, mutat uskoivat tottuvansa katkokseen.

Osa oli myös sitä mieltä, että kokeilu on mahdoton, koska kaikki toiminta sähköposteista lähtien on puhelimessa.

Britit ovat kuitenkin hiljalleen lämmenneet myös peruspuhelimille (Feature Phones), joista on karsittu kaikki ylimääräiset sovellukset.

Niitä kutsutaan leikillisesti "tolloluureiksi" (Dumb phone) ja niiden myynti on lähtenyt kasvuun.

Lue myös:

    Uusimmat