"Toiset kokevat yhden vaikuttavan aineen toista tehokkaammaksi" – näin eri särkylääkkeet eroavat toisistaan

Särkylääkkeitä on monia, ja niiden vaikuttavat ainesosat eroavat toisistaan. Esimerkiksi aspiriinin kanssa ei pidä ottaa ibuprofeenia.

Moni tietää, ettei parasetamolia pitäisi koskaan syödä yli kolmea grammaa päivässä – seurauksena voi olla kuolemaan johtava maksavaurio. 

Tulehduskipulääkkeitä ovat muun muassa ibuprofeeni, ketoprofeeni, asetyylisalisyylihappo, naprokseeni, diklofenaakki, meloksikaami ja tolfenaamihappo. Ne toimivat estämällä välittäjäaineiden syntyä elimistössä. Parasetamoli vaikuttaa eri tavalla, eikä sillä ei ole tulehdusta vähentävää vaikutusta.

Asetyylisalisyylihappoa eli aspiriinia käytetään myös ehkäisemään verisuonten tukoksia. Särkylääkkeenä sen haitat ovat melko yleisiä. 

Lähde: Terveyskirjasto.fi

Särkylääkkeitä on kuitenkin tarjolla monessa eri muodossa, ja lääkkeiden vaikuttavat ainesosat ovat erilaisia. Särkylääkkeen juominen esimerkiksi Finrexin-lääkkeessä eri haitoiltaan tai vaikutuksiltaan eroa pillerin syömisestä.

– Finrexin sisältää aspiriinia, eli sitä ei saa antaa lapsille, eikä sen lisäksi kannata ottaa toista tulehduskipulääkettä, esimerkiksi ibuprofeenia. Aspiriinin kanssa voi tarvittaessa ottaa parasetamolia, kertoo kertoo Ison Omenan Oma Lääkärisi -aseman vastaavan lääkäri Patrik Währn.

Lapsille on tarjolla särkylääkettä myös peräpuikkona. Puikko ei itsessään pienennä haittoja, sillä haittojen kannalta ei ole merkitystä, missä muodossa lääke annetaan.

– Peräpuikkojen hyvä puolia suun kautta otettavaan lääkitykseen lapsilla on annostelun helppous ja nopea vaikutus, Währn sanoo.

Naprokseeni, ketoprofeeni, ibuprofeeni – mitä eroa?

Joissakin särkylääkkeissä vaikuttava aine on naprokseeni. Ibuprofeeni ja naprokseeni ovat molemmat tulehduskipulääkeitä, joiden välillä ei ole suurta eroa. Myös ketoprofeeni on tulehduskipulääke.

Asetyylisalisyylihappoa, kansan kielellä aspiriinia, ei saa antaa lapsille. Myös aspiriini on tulehduskipulääke. Sitä käytetään pieninä annoksina verisuonitukosten estoon.

– Toiset kokevat yhden vaikuttavan aineen toista tehokkaammaksi. Parasetamoli vaikuttaa eri tavalla kuin tulehduskipulääkkeet, ja hankalissa tilanteissa sitä voi kombinoida tulehduskipulääkkeisiin. Yleisesti ottaen parasetamolilla on vähemmän haittavaikutuksia kuin tulehduskipulääkkeillä, Währn kuvaa.


***

9:23

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja