Näin paljon särkylääkettä voi syödä: "Terveytensä voi pilata säännöllisellä särkylääkityksen käytöllä"

Ohjeista huolimatta moni syö särkylääkkeitä kuin karkkia ikään. Itsehoidossa ibuprofeenia tai parasetamolia ei kuitenkaan pidä käyttää mielin määrin.

– Terveytensä voi pilata säännöllisellä särkylääkityksen käytöllä. Tavallisimmat haittavaikutukset ovat vatsahaava, munuaisten vajaatoiminta ja sydäninfarkti, kertoo Ison Omenan Oma Lääkärisi -aseman vastaavan lääkäri Patrik Währn.

MTV Uutisten haastattelussa terveyskeskuslääkäri Jaana Puhakka totesi, että tulehduskipulääkkeiden aiheuttamiin haittoihin kuolee Suomessa jopa 100–200 henkilöä vuodessa.

Währn kertoo kuulleensa samanlaisen arvion jo 20 vuotta sitten.

– Kuolemia saattaa kuitenkin nykyään olla vähemmän, koska aspiriinia ei enää rutiininomaisesti määrätä esimerkiksi kaikille aikuistyypin diabeetikoille, kuten aikaisemmin tehtiin, ja vatsan suojalääkityksiä käytetään aikaisempaa enemmän.

Perusterve aikuinen voi käyttää monille tuttuja käsikauppa-särkylääkkeitä, ibuprofeenia tai parasetamolia, itsehoitona kaksi viikkoa. Tämän jälkeen tulee kivun jatkuessa hakeutua hoitoon.

"Tämän takia on tärkeä hakeutua heti hoitoon"

Ohjeista huolimatta moni syö särkylääkkeitä kuin karkkia ikään. Jos ibuprofeenia syö liikaa, tavallisin oire on vatsakipu. Pitkäaikainen käyttö puolestaan voi aiheuttaa vatsahaavan.

– Akuutin ibuprofeenimyrkytyksen oireita ovat muun muassa vatsakipu, oksentelu, tajunnan tason häiriöt, kouristukset ja hengitysvaikeudet, Währn kuvaa.

Parasetamolin liika-annostus aiheuttaa pahoinvointia, oksentelua ja vatsakipua.

– Muutaman päivän kuluttua voi kehittyä maksavaurio, joka voi johtaa pysyvään maksan vajaatoimintaan ja kuolemaan. Tämän takia on tärkeä hakeutua heti hoitoon, mikäli on ottanut yliannostuksen parasetamolia, eikä vasta, kun oireet ilmenevät, jotta maksavaurion laajuutta voidaan rajoittaa, Währn neuvoo.

Kaikista tulehduskipulääkkeistä voi saada vatsakipuja tai vatsahaavan. Währnin mukaan nämä kuitenkin parantuvat, kun lääkityksen lopettaa.

Näin paljon särkylääkettä voi syödä:

Lääke, jossa ibuprofeenia 400 mg

– Maksimianos aikuisella on 2400 mg, eli 6 tablettia vuorokaudessa. Annos jaetaan 3-4 kertaan. Yleensä pienempi määrä riittää, tavallisesti 1200-1600 mg on riittävä annos. Lapsille, vanhuksille ja munuaisten vajaatoimintaa sairastaville tulee käyttää pienempiä annoksia.

Lääke, jossa parasetamolia 500 mg

Itsehoidossa parasetamolia voi käyttää maksimissaan kolme grammaa vuorokaudessa, eli kuusi 500 mg:n tablettia.


***

9:23

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja