Mainos

Toisen tuki auttaa nuorta irti tupakasta

Toisen ihmisen tuki on paras apu, kun nuori pyristelee irti tupakasta. Tämä ilmenee Kansanterveyslaitoksen katsauksesta, jossa pureuduttiin nuorten tupakkavieroitukseen vuosina 2005-2008.

Arviolta joka viides 14-18-vuotias tupakoi päivittäin. Enemmistö nuorista suunnittelee lopettamista ja on yrittänytkin sitä. Harva kuitenkaan onnistuu omin neuvoin.

Yksilöllisen avun teho perustuu siihen, että nuori arvostaa vuorovaikutteisuutta ja kuuntelevaa tukijaa. Asiaa ei pitäisi jättää nuoren oman yhteydenoton varaan, vaan apua voi tarjota aktiivisesti. Vaikeinta on motivointi ja erityisesti savuttomana pysyminen.

Myös toiminnallisesta ryhmäohjauksesta on saatu hyviä tuloksia. Otollisia paikkoja ryhmille ovat koulut ja oppilaitokset, mutta myös tietokoneen ja puhelimen avulla annetusta tuesta on saatu hyviä kokemuksia. Kansanterveyslaitoksen mukaan lopettamisen tukeminen on tärkeää etenkin ammattioppilaitoksissa, joissa lähes joka toinen tupakoi.

Lääke- ja korvaushoitoja on tutkittu nuorilla hyvin vähän, eikä niiden tuottamasta pitkän aikavälin lisähyödystä ole vielä näyttöä. Kansanterveyslaitoksen mukaan lääkkeiden yhdistämistä muuhun tukeen ja ohjaukseen on harkittava yksilökohtaisesti.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.