Toimittajilla muita vähemmän työuupumusta

Journalistit kärsivät työuupumuksesta vähemmän kuin Suomen työikäinen väestö yleensä, selviää Työterveyslaitoksen tutkimuksesta. Vakavasti työuupuneita journalisteista oli vuonna 1999 kuusi prosenttia ja lievästä uupumuksesta kärsiviä 40 prosenttia.

Edellisen kerran journalistien työtä ja hyvinvointia tarkasteltiin keväällä 1984. Silloin journalistien havaittiin kokevan verrattain paljon stressiä. Myös esimiestyössä nähtiin kehittämisen tarpeita.

Monet työn piirteet ovat kehittyneet myönteisesti 15 vuoden aikana. Kuitenkin nyt useampien työn ominaisuuksien koetaan aiheuttavan stressiä kuin aiemmin.

Tuloksissa on vaihtelua ammattiryhmittäin ja eri tiedotusvälineiden välillä. Lehdissä kilpailuilmapiirin sekä palkan ja työpanoksen vastaamattomuuden aiheuttama stressi on lisääntynyt. Yleisradion radiotoimittajille stressiä aiheuttavat nyt enemmän työn hallittavuuteen liittyvät tekijät. Ylen tv-kanavilla työskentelevien toimittajien koettu hyvinvointi on puolestaan lisääntynyt.

Journalistinen työ ei tuo kyynisyyttä

Tutkimus kumoaa sitkeän uskomuksen siitä, että journalistinen työ aiheuttaa kyynistymistä. Tutkimuksen mukaan työuupumukseen liittyvää kyynistymistä on journalisteilla vähemmän kuin koko työikäisellä väestöllä. Sen sijaan ammatillisen itsetunnon lasku on journalisteilla muuta väestöä yleisempää.

Esimiestyö on tutkimuksen mukaan kehittynyt myönteisesti 15 vuoden aikana. Hyvän esimiestyön keskeiseksi ominaisuudeksi koetaan tavoitteellisen, mutta itsenäisen työn mahdollisuuksien turvaaminen.

Työterveyslaitoksen tutkimuksen toteuttamiseen osallistuivat Suomen Journalistiliitto sekä Erityispalvelujen Työnantajaliitto ry, Viestintätyönantajat VTA ry ja Palvelualojen toimialaliitto. Tutkimuksen rahoitti Työsuojelurahasto.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat