Mainos

Toimittajien portinvartija JSN sai uuden puheenjohtajan – kommentoi Hesarin kohua aiheuttanutta Hongkong-mainosta "vastenmieliseksi"

7:56
Eero Hyvönen Huomenta Suomen vieraana

Eero Hyvönen on Julkisen sanan neuvoston (JSN) uusi puheenjohtaja vuodenvaihteesta alkaen. Katso videolta koko Huomenta Suomen haastattelu.

Helsingin Sanomien paperilehdessä ja verkon näköislehdessä julkaistiin eilen mainos, joka on tuomittu monessa mielessä propaganda-luonteisena. Kiinan erityishallintoalue Hongkong oli ostanut sivun kokoisen mainoksen, jossa perusteli omaa toimintaansa. 

Eero Hyvönen korostaa, ettei kommentoi tapausta JSN:n tulevana puheenjohtajana, sillä JSN ei käsittele mainoksia. Sen sijaan hän kommentoi sitä journalistina ja median kuluttajana.

– Oli vastenmielistä nähdä tämä mainos, Hyvönen toteaa.

Hänestä on kuitenkin syytä muistaa kaksi asiaa. Hyvösen mukaan Helsingin Sanomien uutisointi on ollut ansiokasta esimerkiksi Kiinan Uiguurien aseman käsittelyssä. Hyvönen nostaa esiin myös propagandaan erikoistuneen tamperelaisprofessorin Heikki Luostarisen.

– Hän näki tässä ostetussa mainoksessa kuitenkin myönteisiäkin puolia. Se oli hänen mielestään sovinnollisempi kuin yleensä.

Mainoksessa ei esimerkiksi lähdetty syyttämään ulkovaltoja. Lisäksi siinä sitouduttiin väkivallattomaan ratkaisuun.

– Tietysti voidaan aina kysyä, millainen arvo tällaisella propaganda-julistuksella on. Todennäköisesti ei paljon minkäänlainen, Hyvönen sanoo.

"Myönnetään omat virheet ihan kirkkaasti"

Hyvönen uskoo vuoropuhelun merkityksen asettuvan keskiöön, kun puhutaan suomalaisen valtamedian uskottavuuden ylläpitämisestä. Hyvösen mielestä olisi tärkeää myös näyttää, että yleisöä todella kuunnellaan.

– Ensinnäkin, että pelataan reilun pelin säännöillä ja koko ajan näytetään, mitkä ne säännöt ovat. Myönnetään omat virheet ihan kirkkaasti, kun niitä tapahtuu kaikille joskus.

Entä millaisena hän näkee kuluttajan ja kansalaisen vastuun suodattaa informaatiota?

– Harkitaan aina, kun lähdetään jakamaan sellaista kovin vihapitoista tekstiä. Ehkä sellainen hitaasti hengittäminen ja kymmeneen laskeminen on aika hyvä neuvo.

JSN:n toiminta kiinnostaa myös kuluttajaa

Hyvönen ei vielä tässä vaiheessa anna lausuntoja JSN:n tulevista linjauksista tai uusista kehityssuunnista.

– Itseäni kiinnostaa tällä hetkellä erityisesti yritykset vaientaa tiedonvälittäjiä, Hyvönen sanoo.

JSN on journalismin itsesäätelyelin, joka pyrkii tulkitsemaan hyvää journalistista tapaa ja puolustamaan sanan- ja julkaisemisen vapautta. 60-vuotias Eero Hyvönen uskoo, että ihmiset ovat kiinnostuneita JSN:n toiminnasta myös journalismin ammattikunnan ulkopuolella.

– JSN on yllättävänkin tunnettu. Me journalistit usein ajattelemme, että se on vain meidän sisäpiiripuhetta, Hyvönen pohtii.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja