Helsingin Sanomien päätoimittaja perustelee kohua herättäneen Hongkong-mainoksen julkaisua sananvapaudella: "Olennaista on tietää kuka mainostaa"

Kiina mainostaa Hongkongia Helsingin Sanomissa - ulkomaantoimittaja selittää, mistä on kyse 3:38
Ulkomaantoimittaja selittää, mistä Hongkongin mainostamisessa on kyse.

Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi puolustaa kritisoidun Hongkong-mainoksen julkaisemista. MTV Uutiset tavoitti Niemen, jonka mukaan lehti katsoo, että mainos täyttää mainonnan eettiset kriteerit.

– Lähtökohtana on mainontaa koskeva sananvapaus ja siihen liittyvät periaatteet, Kaius Niemi sanoo MTV Uutisille.

– Se on sitten eri asia, että Helsingin Sanomat, kuten muut mainoksen julkaisseet lehdet, suhtautuu hyvin kriittisesti Kiinan toimiin Hongkongissa.

Hongkong vai Kiina?

Niemen mukaan Kiina kertoo mainoksessa näkemyksensä alueen tilanteesta. Mainostavaksi tahoksi ilmoitetaan Kiinan kansantasavallan erityishallintoalue Hongkong. Niemen mukaan mainoksesta ei jää epäselvyyttä siinä, että Kiinan valtio on mainostava taho.

– Olennaista on mainonnan kohdalla tietää kuka mainostaa, Niemi sanoo.

Mainoksen julkaiseminen on herättänyt kritiikkiä sosiaalisessa mediassa, mikä ei yllättänyt Niemeä. Hän osasi varautua asiaan, sillä Ruotsissa kohuttiin viime viikolla, kun Dagens Nyheter julkaisi saman mainoksen ruotsiksi.

Keskustelussa ovat Niemen mielestä periaatteet yhteiskunnallisen mainonnan sananvapaudesta ja yleisestä mielipiteestä siitä, mitä Kiina tekee Hongkongissa.

– Me uskomme siihen, että journalismimme kautta suomalaiset saavat riittävän määrän tietoa siitä, mitä Kiina oikeasti tekee Hongkongissa ja pystyvät punnitsemaan Kiinan mainontaa tässä kontekstissa.

Mainoskohuja on ollut ennenkin

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun mainonta Helsingin Sanomissa herättää keskustelua. Aiemmin keskustelua on käyty muun muassa turkistarhaukseen ja turpeenpolttoon liittyvästä mainonnasta.

– Esimerkiksi tässä turvetapauksessa HS testasi journalistisesti näitä väitteitä, jota on esitetty mainoksessa. Ja osa väitteistä osoittautui vääriksi.

Tänään julkaistussa Hongkong-mainoksessa vakuutetaan, että Hongkongin hallinto irtisanoutuu väkivallan käytöstä ja pyrkii keskustelemaan "erimielisyyksistä, ongelmista ja ratkaisuista hillityllä, kunnioittavalla ja mielekkäällä tavalla". Mainos korostaa, että Hongkong ratkaisee tilanteen itse eikä kaipaa muiden puuttumista asiaan.

– Olennaista tässä mainonnassa on, että pitääkö Kiina ne lupaukset, joita se tässä esittää. Siinä on journalismin paikka arvioida Kiinaa kriittisesti, Niemi sanoo.

Juttua päivitetty kauttaaltaan klo 16.44: Kaius Niemen haastattelukommentit lisätty. Aiemmin lähteenä Niemen tviitit.

Lue myös:

    Uusimmat