Venäläistoimittajan murhan Ukrainassa lavastanut paljastaa nyt tapahtumien taustat: "Salamurha" tehtiin, jotta tiedustelupalvelu sai haltuunsa 47 nimen tappolistan

Babtshenko pyysi anteeksi vaimoltaan valekuolemaansa 0:38

Venäläistoimittaja Arkadi Babtshenkon murha lavastettiin, jotta Ukrainan tiedustelupalvelu saisi haltuunsa tappolistan, jolla on 47 nimeä, kertoo BBC.

BBC:n mukaan Babtshenkon ”salamurhasi” entinen ortodoksipappi, johon venäläistoimijat ottivat yhteyttä hänen taistellessaan Itä-Ukrainassa – ja joka paljasti tapposuunnitelmat Ukrainan tiedustelupalvelulle.

Toukokuussa uutiset venäläistoimittaja Arkadi Babtshenkon salamurhasta kirivät ympäri maailman. Ne kertoivat, että toimittaja oli ammuttu kotitalonsa terassille Ukrainassa.

Babtshenko oli kritisoinut julkisesti ja kovasanaisesti Venäjän presidentti Vladimir Putinia ja hänen toimiaan Itä-Ukrainassa. Babtshenko oli saanut lukuisia tappouhkauksia ja muuttanut niiden vuoksi useasti, joten murhaa ei pidetty kovin yllättävänä.

Yllättävää sen sijaan oli se, mitä seurasi: vuorokausi tapahtuneen jälkeen murhasta järjestettiin tiedotustilaisuus, jossa lavalle käveli ilmielävä Babtshenko.

Ukrainan tiedustelujoukot kertoivat, että salamurha lavastettiin, jotta turvallisuusjoukot saivat napattua kiinni todellista salamurhaa suunnitelleen ihmisen ja paljastettua Venäjän osallisuuden oppositiohahmojen murhaan.

Asekauppias pyysi ortodoksipappia tappamaan venäläisiä

Babtshenko olisi todella saattanut kuolla ilman entistä ortodoksipappia Oleksiy Tsymbaliukia. Tsymbaliuk esittäytyy BBC:n laajassa haastattelussa Babtshenkon palkkamurhaajaksi – ja naureskelee päälle.

Tsymbaliuk kertoo BBC:lle, miten murhan lavastus sai alkunsa: hänen taistellessaan Itä-Ukrainassa asevalmistaja Boris Herman pyysi häntä tappamaan venäläisiä, jotka Hermanin mukaan taistelivat Ukrainaa vastaan.

Tsymbaliuk kertoo BBC:lle uskovansa, että hänet oli valittu tehtävään, koska Herman uskoi, että häntä olisi helppoa manipuloida.

Tsymbaliuk suostui ja sai pian tiedot ensimmäisestä kohteestaan – ja luovutti ne Hermanille kertomatta heti Ukrainan tiedustelupalvelulle SBU:lle.

Tiedustelupalvelu halusi tappolistan

Tsymbaliuk työskenteli Ukrainan tiedustelupalvelun kanssa yhteistyössä. Hän nauhoitti kaikki keskustelunsa Hermanin kanssa ja tapaamisia myös salakuvattiin.

Kun Tsymbaliuk oli saanut ensimmäisen maksun palkkamurhasta, Ukrainan tiedustelupalvelu otti yhteyden kohteeseen, joka oli Arkadi Babtshenko.

BBC:n mukaan tiedustelupalvelu oli saanut tietää, että Babtshenkon murha olisi vain alkua muille palkkamurhille ja suunnitelmia murhan lavastamiseksi alettiin tehdä.

Vain lavastamalla murhan olisi mahdollista saada tietoa siitä, keitä muita tappolistalla oli.

Lavastus paljastettiin aiottua aiemmin

Operaatio aloitettiin 29. toukokuuta. BBC kertoo, että ”salamurhan” jälkeen Tsymbaliuk laittoi Hermanille viestin siitä, että työ oli saatettu loppuun. Miehet sopivat tapaavansa seuraavana päivänä.

Alun perin Ukrainan tiedustelupalvelu oli suunnitellut seuraavansa pidempään sitä, miten tilanne kehittyy. Mediamyräkkä oli kuitenkin niin valtaisa, että jotain täytyi tehdä.

Herman pidätettiin ja tiedustelupalvelu paljasti tiedotustilaisuudessa, ettei Babtshenko ole todellisuudessa kuollut.

BBC kertoo, että operaation vuoksi Ukrainan tiedustelupalvelu sai Hermanilta käsiinsä tappolistan, jossa oli 47 henkilöä: toimittajia, aktivisteja ja muita venäjän kansalaisia.

Kaikki eivät usko tiedustelupalvelun tarkoitusperiin

Operaatiota on kuitenkin myös kritisoitu. Kaikki eivät usko listan aitouteen. Kriitikot huomauttavat esimerkiksi, että suuri osa listalla olevista henkilöistä on ukrainalaisia toimittajia, joilla on melko vähän tekemistä Venäjän kanssa.

Esimerkiksi ukrainalaistoimittaja Sonia Koshkin, jonka nimi on listalla, uskoo, että listan ja koko lavastetun murhan todellinen tarkoitus oli vain pelotella.

– Uskon, että tarkoitus oli pelotella. Koska kun ihminen on peloissaan, hänen käytöksensä muuttuu, hän sanoo BBC:n haastattelussa.

Tiedustelupalvelun mukaan kokonainen lista lähetettiin vasta Babtsenkon kuolinuutisen jälkeen, joten asiaa ei olisi voitu hoitaa mitenkään muuten.

”Ihmisiä olisi kuollut”

Pelasti lavastettu murha henkiä tai ei, se vaikutti ainakin Tsymbaliukin ja hänen perheensä elämään.

He eivät ehkä koskaan tunne oloaan turvalliseksi Ukrainassa. Tsymbaliuk ei kuitenkaan kadu.

– Jos joku tulee ja sanoo, että joku on maksanut siitä, että sinut tapetaan, kieltäytyisitkö lavastuksesta, koska se rikkoo journalismin eettistä koodistoa? Niin tekemällä ihmisiä kuolisi, sillä verkosto ei olisi koskaan paljastunut, Tsymbaliuk summaa BBC:lle.

Lue myös:

    Uusimmat