Venäjän televisiossa naureskeltiin tiedustelupomon vaimon myrkytykselle: "Ehkä hän rikkoi lämpömittarin"

Ukrainan sotilastiedustelun pomon vaimo yritettiin myrkyttää – Venäjän televisiossa naureskeltiin 3:13
Venäjän televisiossa naureskeltiin Budanovan myrkytykselle. Katso CNN:n raportti videolta.

Ukrainan sotilastiedustelussa epäillään, että tiedustelupäällikön vaimon myrkytys oli Putinin henkilökohtainen kosto nöyryytyksestä.

Iskut miehitetylle Krimille, Moskovaan ja Mustanmeren laivastoon. Venäjän presidentillä Vladimir Putinilla on monta syytä olla vihainen Ukrainan sotilastiedustelulle ja sen johtajalle Kyrylo Budanoville.

Sotilastiedustelun osallisuutta edellä mainittuihin tapahtumiin on vaikea todistaa, mutta pitkälle Venäjälle tai sen hallinnoimille alueille ulottuvat iskut tuskin olisivat mahdollisia ilman sitä.

Kun tiedustelupomon vaimo Marianna Budanova, 30, sai myrkytysoireita tällä viikolla, syyttävä sormi kääntyi nopeasti Kremliä kohti.

– Tietenkin tiedustelupäällikkömme on Venäjän vihollinen, kuten me kaikki sitä vastaan taistelevat olemme, sanoi Ukrainan ulkoministeri Dmitry Kuleba CNN:lle.

– On hyvin todennäköistä, että se on Venäjän tekosia.

Kuleban mukaan Venäjä on aiemmin monta kertaa todistanut, ettei se epäröi myrkyttää vihollisiaan.

Yöoperaatio Krimillä: Ukraina väittää videon näyttävän räjähdyksen sotalaivan kyljessä 0:44
Ukrainan armeija väitti aiemmin marraskuussa hyökänneensä kahta Venäjän Serna-luokan kuljetusalusta vastaan Krimin niemimaan läheisyydessä. Videolla näkyy räjähdys sotalaivan tai sotalaivojen kyljessä.

CNN:n ukrainalaislähteiden mukaan Budanovan testit olivat positiivisia arsenikille sekä elohopealle.

Budanova on medialähteiden mukaan ollut hoidossa sairaalassa, mutta paranemaan päin. 

Myös muita sotilastiedustelun työntekijöitä sai lieviä oireita. Psykologi ja entinen Kiovan pormestarin neuvonantaja Marianna Budanova on pysytellyt miehensä kanssa tämän toimistolla Venäjän hyökkäyksen alettua.

Sotilastiedustelun päällikkö Budanoviin on kohdistunut yli 10 salamurhayritystä, kertoi tiedottaja Andriy Yusov aiemmin tänä vuonna Ukrainska Pravda -sanomalehdelle.

“Se melkein osui meihin” – väitetyn drone-iskun aiheuttama räjähdys videolle Moskovassa 0:33
"Se melkein osui meihin" – väitetyn drone-iskun aiheuttama räjähdys tallentui videolle Moskovassa elokuussa.

Entinen KGB-agentti spekuloi myrkytystä

Myrkytystä on spekuloitu useaan kertaan Venäjän Rossija 1 -kanavan suositussa 60 minuuttia -televisio-ohjelmassa. Sävy on ollut pitkälti ivallinen.

– Ehkä hän vain rikkoi lämpömittarin juhliessaan miehensä kollegoiden kanssa, sanoi ohjelman juontaja Olga Skabejeva.

Ohjelmaan oli kutsuttu myös entinen KGB-agentti ja poliitikko Andrei Lukovoi, jota itseään on syytetty toisen venäläisvakoojan Aleksandr Litvinenkon murhasta poloniumilla Lontoossa vuonna 2006. 

Lukovoita ei koskaan tuomittu murhasta. Putin myönsi hänelle kunniamerkin isänmaan puolesta tehdyistä palveluksista vuonna 2015.

Katso CNN:n raportti Budanovan myrkytyksestä videolta artikkelin alusta.

Lue myös:

    Uusimmat