Media: "Älkää ampuko omia!" – Sankarisotilaaksi kuvattu 25-vuotias venäläinen kuolikin omiensa luoteihin

Sodan alussa venäläismedia kertoi tarinaa venäläisestä sotilaasta, joka kuoli pelastaessaan ukrainalaista siviilinaista Ukrainan asevoimien tulitukselta. Oppositiomediat Meduza ja Vertska selvittivät, että venäläiset ampuivat itse oman sotilaansa.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuun lopussa maan valtiolliset tiedotusvälineet julkaisivat uutisia sotilaasta, joka uhrautui pelastaakseen nuoren naisen Ukrainan Harkovasta. He väittivät, että Ukrainan armeija oli ampunut naista kohti sekä tappanut hänen äitinsä ja Venäjän armeijan sotilaan. Oppositiomedia Meduza ja riippumaton yhteiskunnallis-poliittinen julkaisu Verstka ovat julkaisseet kyseisen pelastuneen naisen, 29-vuotiaan Karolina Perlifonin, haastattelun. Hän sai kertoa omin sanoin, mitä tuona päivänä tapahtui. Tämä juttu perustuu Meduzan ja Verstkan tietoihin.

"Älkää ampuko omia!"

Karolina Perlifon kuvaili 25. helmikuuta Instagramissaan, miten hän joutui venäläisten tulituksen kohteeksi. Sodan ensimmäisenä päivänä, 24. helmikuuta, hän lähti äitinsä kanssa maaseudulla sijaitsevasta talostaan nostamaan rahaa ja hankkimaan elintarvikkeita. Kun he olivat palaamassa takaisin, Venäjän armeija oli tukkinut tien.

– Autoamme alettiin ampua. Käännyimme umpikujaan ja hyppäsimme ulos, Perlifon kuvaili.

Sillä hetkellä kaksi venäläistä sotilasta juoksi heidän luokseen ja käski piiloutumaan läheisten betoniharkkojen taakse. Naiset piileskelivät 15-20 minuuttia, mutta lopulta joutuivat tulituksen kohteeksi.

– Äitiäni ammuttiin käsivarteen – kuulin hänen huutavan kivusta, Perlifron muisteli.

– Silloin eräs sotilas heitti minut maahan ja huusi monta kertaa ampujille: "Älkää ampuko omia!".

Alkoi tulitus ja venäläissotilas kaatui kuolleena Perlifonin päälle. Samassa välikohtauksessa myös äiti sai kuolettavan osuman. Toinen apuun tulleista venäläissotilaista haavoittui.

Noin puolitoista tuntia myöhemmin, kun ammuskelu oli laantunut, Perlifon kiipesi haavoittuneen sotilaan kanssa piilostaan ja he ajoivat turvallisempaan paikkaan. Naisen äidin ruumis jätettiin makaamaan tien viereen Harkovan laitamille, samoin omiensa luoteihin kuollut venäläissotilas.

Vääristelty totuus

Ampumavälikohtausta seuraavana päivänä Karolina Perlifon palasi tapahtumapaikalle, missä Ukrainan joukot olivat jo tutkimassa tapausta. Hän julkaisi tarinan kuvineen Instagramissa.

Naisen yllätykseksi sosiaalisen median päivitys oli saanut venäläismediassa täysin uuden tulkinnan. Valtiollinen media kirjoitti, että venäläissotilas kuoli sankarina "suojellessaan kahta ukrainalaista naista Ukrainan armeijan tulitukselta". Tiedotusvälineet selittivät, että Perlifon oli väitetysti "johtanut lukijoita harhaan" sanomalla, että venäläiset joukot olisivat ampuneet häntä. Koska venäläissotilas oli pelastanut hänet, ampujina eivät toimittajien mukaan mitenkään voineet olla venäläiset.

Väitteiden mukaan Perlifon erehtyi luulemaan ukrainalaisia joukkoja venäläisiksi, koska "kansallismieliset ovat jo monta vuotta valelleet ukrainalaisia venäläisvastaisella propagandalla".

Perlifonin pelastaneen sotilaan nimeä tai sitä, mitä hänen ruumiilleen tapahtui, ei mainita missään lähteissä. Maaliskuun alussa Ukrainan turvallisuuspalvelu julkaisi videon Karolina Perlifonin ja hänen äitinsä kanssa piilossa olleen ja haavoittuneen venäläissotilaan Valeri Vasiljevin kuulustelusta. Lausunnossaan hän vahvisti Perlifonin kertomuksen, jonka mukaan venäläiset joukot ampuivat ukrainalaissiviilejä.

Julkaistu kuulustelutallenne paljasti vihdoin naisen pelastaneen sotilaan nimen: kävi ilmi, että hänen nimensä oli Ivan Levankov,  25-vuotias, sotilasarvoltaan luutnantti.

Vasiljev kertoi, että kun ampuminen alkoi, hän ja Levankov päättivät auttaa kahta naista ulos autosta ja suojautua.

Vasiljevin nykyisestä olinpaikasta ei ole tietoa. Hänen nimeään ei ole myöskään löytynyt ensimmäisestä venäläisten sotavankien luettelosta, jonka Ukrainan sisäministerin neuvonantaja Anton Gerashchenko julkaisi 4. maaliskuuta.

Salaiset hautajaiset

Ukrainan sodassa kaatuneille venäläisille on ollut tapana järjestää suuret hautajaiset juhlavin menoin, kirjoittaa Meduza. Ivan Levankovin hautajaisista ei kuitenkaan ole minkäänlaisia tietoja tai valokuvia.

Tapausta tutkinut Verstka-julkaisu yritti turhaan selvittää, miksi näin on. Viranomaiset kiistivät tietävänsä tapauksesta. Verstka kävi Levankovin haudalla Venäjän Smolenskin seudulla. Toisin kuin muilla haudoilla, hänen haudallaan ei ollut kukkia tai hienoa hautakiveä. Kuvat näet Verstkan alkuperäisestä julkaisusta täältä.

Karolina Perlifon uskoo, että Venäjä eväsi sotilaalta näyttävät hautajaiset, koska viranomaiset eivät halunneet vuotaa julkisuuteen kuoleman olosuhteita.

– Tämä sotilas oli meidän kanssamme ja hänen oma väkensä ampui hänet. Niinpä heidän oli tietysti helpompi haudata hänet – eikä kukaan saa tietää. He eivät koskaan kerro totuutta, kuten Venäjällä on tapana.

Lue myös:

    Uusimmat