Toimisiko sääntö-Suomessa? Noudata nopeusrajoituksia, voita kaahareilta kerätyt rahat puhtaana käteen

Jos pelkät nopeusrajoitukset eivät pidättele raskaan kaasujalan omaavia kaahareita, niin entäs sitten kylmä käteinen?

Kalifornialainen Kevin Richardson voitti vuonna 2010 Volkswagenin ja mainosverkosto DDB Worldwide Communicationsin järjestämän The Fun Theory -kilpailun ja kuittasi 2 500 euron palkinnon. Osanottajia oli tuhansia ympäri maailmaa.

Richardson esitti idean käänteisestä peltipoliisista, joka kaahareiden sakottamisen lisäksi palkitsee nopeusrajoituksia noudattavat – tai ainakin tekee siitä houkuttelevampaa.

Richardsonin ideassa kameratolppa kuvaa nopeusrajoitusta noudattavien autojen rekisterikilvet. Kuva on arpalippu, jonka avulla lainkuuliaiset kuljettajat saavat mahdollisuuden voittaa ylinopeutta ajaneilta kerättyä rahaa.

– Ajattelin, voisiko nopeuksia laskea ja ihmisten käyttäytymistä muuttaa hauskuuden kautta, Richardson kertoi tuolloin.

Richardsonin mukaan ongelmia voi ratkaista muutenkin kuin antamalla negatiivista julkisuutta muutamalle "mädälle omenalle". 

– Voit myös palkita oikein toimivia ihmisiä.

Richardson sekä hänen ideansa saivat kilpailun järjestäjiltä vuolaat kehut.

– Tässä tiivistyi kaikki se, mistä kilpailussa oli kyse, DDB:n Jeff Swystun kertoi ja jatkoi, että Richardsonin idea toimisi kaikkialla maailmassa.

Richardsonin ideaa testattiin tuoreeltaan Tukholmassa. Kolmen päivän aikana tolpan ohitti 24 857 autoa. Alkuun autojen nopeus oli 32 kilometriä tunnissa, lopuksi enää 25 kilometriä tunnissa. Nopeudet putosivat siis 22 prosentilla kolmessa päivässä.

– Tämä on erittäin positiivinen juttu. Aja sääntöjen mukaan ja tienaa rahaa, yksi ruotsalaiskuljettaja kertoi.

Lähde: ABC News

***

Poliisin pysäyttämästä teinistä tuli hetkessä kuuluisa 2:42

Lue myös:

    Uusimmat