Miljonääri posotti 417 km/h yleisellä tiellä – jopa autovalmistaja otti kantaa: "Meidän mielestämme..."

Hyperautovalmistaja Bugatti haluaa pysyä erossa Saksassa tehdystä tempauksesta, joka on päätynyt jo syyttäjän pöydälle.

Jos tsekkimiljonääri Radim Passer ei olisi ladannut YouTubeen videota omasta kaahauksestaan, voisi hän todennäköisesti nukkua yönsä rauhassa. Nyt häntä voi brittilehti The Sunin mukaan odottaa jopa kahden vuoden vankeus tempauksestaan, jos hänen katsotaan vaarantaneen turvallisuutta ajamalla niin kovaa, ettei auto ollut enää hänen hallinnassaan.

Passer kaahasi miljoonien eurojen arvoisella Bugatti Chironilla viime kesänä peräti 417 tuntikilometrin nopeudella saksalaisella moottoritiellä Berliinin ja Hannoverin välillä. Vaikka ajankohtana oli varhainen sunnuntaiaamu, ohittaa Passer lukuisia autoja huimalla nopeudella.

Passer itse puolusteli toimintaansa sillä, että ajo tapahtui 10 kilometriä pitkällä suoralla, jossa oli hyvä näkyvyys. Löydät videon Passerin suorituksesta tästä aiemmasta jutusta.

Ensin toimintaan puuttui Saksan liikenneministeriö, ja sen jälkeen siihen tarttui Saksi-Anhaltin osavaltion poliisi, joka siirsi asian käsittelyn syyttäjälle.

Hyperautovalmistaja Bugatti pitänee Passeria mainiona asiakkaana, sillä tämän tallista löytyy myös Chironin edeltäjä Veyron.

Nyt ranskalaismerkki on kuitenkin kommentoinut tapausta, eikä nuivasta sävystä päätellen Passerin kannata odottaa minkäänlaista tukea valmistajan suunnalta.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Silmittömästi 50:n alueella kaahannut Mersu-kuski napattiin tämän videon ansiosta 0:28
KATSO MYÖS: Tämä aivan käsittämätön video käräytti AMG-Mersulla kaahanneen: 170 km/h viidenkympin alueella ja vielä väärällä kaistalla!

Koska Bugatti on itsekin tehtaillut hurjia nopeusennätyksiä autoillaan, olisi se voinut puolustaa asiakastaan esimerkiksi toteamalla, että Passer on ranskalaisvalmistajan autojen kokenut ohjastaja tai että auto on luotu tällaisiin nopeuksiin. Se ei kuitenkaan tehnyt ihan niin, vaikkakin käytti tilaisuuden hyväkseen hehkuttamalla Chironin olevan kovissa nopeuksissa maailman turvallisin katulaillinen auto.

– Olemme tietoisia videosta, jossa Chironilla ajetaan suurella nopeudella saksalaisella moottoritiellä. Johtuen syyttäjän mahdollisesti käynnissä olevista tutkimuksista, emme halua kommentoida tapausta, se totesi. 

– Meidän mielestämme kuljettajien on aina toimittava tieliikenteessä vastuullisesti. Yhtiönä haluamme etäännyttää itsemme kaikesta sellaisesta toiminnasta, joka asettaa muut tienkäyttäjät konkreettiseen vaaraan, se totesi.

Muun muassa yhdysvaltalaisjulkaisu Jalopnik piti Bugattin kommenttia suorastaan poikkeuksellisena, sillä autovalmistajat harvoin ottavat yksittäisten asiakkaiden toimintaan kantaa edes tällä tasolla.

Saksan vihreät olisivat halunneet asettaa 130 kilometrin tuntinopeusrajoituksen koko autobahnille viime vuonna, mutta luopuivat tavoitteestaan hallitustunnustelujen aikana. Yksi autobahnin nopeusrajoitusten kannattajista on nelinkertainen F1-maailmanmestari Sebastian Vettel.

Lähteet: CarscoopsJalopnikThe Sun

Lue myös:

    Uusimmat