Toimi näin, jos saaliiksi sattuu jättimäinen vonkale

Tarina Tenojoesta nousseesta jättiläislohesta on herättänyt epäilyksiä kalastusporukoissa. Jutun kommenteissa on myös ihmetelty sitä, miten syksyllä kokoontuva ennätyskalalautakunta voi varmistua kesällä saatujen kalojen koosta.

Suomen ennätyskalarekisteriin kerätään tietoja ennätyskaloista ja ravuista. Lautakunta luokittelee kalat ja ravut niiden dokumentoinnin ja uskottavuuden mukaan.

Saalisilmoitukset lähetetään ennätyskalalautakunnalle alan järjestöjen ja lehtien kalakilpailujen kautta.

Mitä sitten pitää tehdä, jos uskoo saaneensa ennätyskalan?

Suomen vapaa-ajan kalastajien keskusliitto ohjeistaa ottamaan ennen kaikkea rauhallisesti.

1) Toimi huolellisesti. Mieti mitä teet. Kalan tai ravun arvo on sitä suurempi, mitä paremmin se on dokumentoitu.
2) Tainnuta kala, mutta älä perkaa äläkä edes verestä sitä. Säilytä kala tai rapu kokonaisena.
3) Pyydä yhteystiedot ainakin kahdelta todistajalta.

4) Vie kala tai rapu mitattavaksi, punnittavaksi ja kuvattavaksi.

- Mittaa kalan pituus leuan kärjestä yhteen puristetun pyrstön päähän millimetrin tarkkuudella. Mittaa pituus alustaa pitkin kalan vierestä, älä kalan pintaa pitkin. Mittaa myös kalan suurin ympärys.

- Mittaa ravun pituus otsapiikin kärjestä suoraksi ojennetun pyrstön uloimpaan kärkeen millimetrin tarkkuudella. 

- Punnitse kala tai rapu mieluiten kaupan tai postin vaa´alla, jolla saat painon gramman tarkkuudella. Jos et heti pääse punnitsemaan kalaa, laita se kokonaisena mahdollisimman kylmään paikkaan odottamaan punnitsemista.

5) Hanki punnituspaikalle kaksi ulkopuolista todistajaa. Kirjoita punnitustodistus, josta selviää kala- tai rapulajin ja painon lisäksi tarkka punnituspaikka ja -aika, vaakatyyppi ja todistajien yhteystiedot. 
6) Ota kalasta tai ravusta valokuvia. Laita sen viereen jokin tuttu esine, esimerkiksi sanomalehti, aikakauslehti tai tulitikkulaatikko. 
7) Jos mahdollista, pakasta kala tai rapu kokonaisena odottamaan mahdollisia tutkimuksia. Jos et voi pakastaa koko kalaa, pakasta ainakin sen pää.
8) Ota talteen ainakin 10 suomua kalan kyljestä ja säilytä niitä paperipussissa, jossa ne pääsevät kuivumaan.
9) Täytä ja lähetä saalisilmoituslomake liitteineen mahdollisimman nopeasti jollekin alan valtakunnalliselle järjestölle tai sellaiselle lehdelle, joka kerää tietoja suurkaloista. 


Lue myös:

    Uusimmat