Toimi näin, jos koira hyökkää kimppuun: "Se voi hämmentää riittävästi"

Mistä koiran häiriökäyttäytyminen johtuu, entä mitä lääkkeeksi? 10:29
Katso myös: Mistä koiran häiriökäyttäytyminen johtuu, entä mitä lääkkeeksi?

Mitä tehdä, jos vieras koira käyttäytyy aggressiivisesti tai näyttää uhkaavalta? Eläintenkouluttaja Sofia Haapasen mukaan tärkeintä on käyttäytyä mahdollisimman rauhallisesti. Oma pelko ei hänen mukaansa lisää suoraa koiran hyökkäyksen vaaraa.

Helsingin Vallilassa tapahtui maanantaina koirahyökkäys, jossa alle kymmenvuotias lapsi sai sairaalahoitoa vaativia vammoja.

Lapsen kimppuun käynyt koira oli päässyt vapaaksi kerrostaloasunnosta. Koira oli rodultaan amerikanpitbullterrieri.

Poliisi on aloittanut esitutkinnan asiasta. Rikosnimikkeet ovat vammantuottamus ja eläimen vartioimatta jättäminen.

Toimi näin, jos koira hyökkää

Miten sitten ihminen voi itse toimia koiran hyökätessä? Entä jos koira hyökkää ohikulkijan tai lapsen kimppuun?

Eläintenkouluttaja ja tietokirjailija Sofia Haapanen sanoo suoraan, että jos koira on jo ehtinyt lähteä hyökkäykseen, on vaikea tehdä enää mitään tilanteen pysäyttämiseksi.

– Mutta kannattaa ainakin suojata kasvonsa ja kaulansa ja pysyä paikallaan, Haapanen toteaa MTV Uutisille.

Ongelmana on se, että esimerkiksi eläimen potkiminen ja sille huutaminen voivat kiihdyttää koiran aggressiota entisestään. Samalla voi altistaa itsensä uusille puremille.

– Esimerkiksi kaulapannasta kiinni ottaminen laittaa käden alttiiksi, kun koira voi saada päätä kääntämällä purtua. Toisaalta taistelutilassa oleva koira saattaa saada buustia, jos sen kanssa aletaan kamppailla.

Turvallisinta on Haapasen mukaan apuvälineen käyttäminen.

– Jokin kova ääni tai esimerkiksi veden heittäminen koiran päälle voi auttaa keskeyttämään tilanteen. Jos ulottuvilla on jotain, millä koiran silmät saa peitettyä, sekin voi hämmentää koiraa riittävästi. Suuhun voi yrittää työntää muuta purukohdetta tai esimerkiksi tuolin kaataa kohti koiraa. 

Mikä tahansa muukin yhtäkkinen teko tai ele voi saada koiran lopettamaan.

– Jos saa lyhyenkin stopin koiran tekemiselle, tilanne voi jo raueta. Jos paikalla on muitakin ihmisiä, esimerkiksi takajaloista kiinni ottaminen ja vetäminen on turvallisempaa kuin koiran kidan lähellä toimiminen. Tosin poisrepiminen voi lisätä uhrin vaurioita, joten koiran lukitseminen paikoilleen ottamalla kurkun ympäriltä käsillä ja lantiosta pohkeilla tai reisillä kiinni voi toimia paremmin.

– Tärkeintä on joka tapauksessa suojata omia kasvoja ja välttää menemästä koiran suuta kohti.

Keskity koiraan

Jos koira on hyökännyt esimerkiksi lapsen kimppuun, lapsen nostaminen syliin tai repiminen pois ei ole Haapasen mukaan järkevin tapa toimia, vaikka vaisto niin sanoisikin.

– Vaikka lapsi saataisiin syliin, koira on edelleen vapaana ja voi jatkaa toimintaansa. Olisi siis uhrin sijaan fokusoitava koiraan ja saatava se irti tai edes pysymään paikallaan.

Älä hermostuta stressaantunutta koiraa

Jos koira päätyy käyttäytymään aggressiivisesti, sille on Haapasen mukaan aina jokin syy.

– Se voi olla esimerkiksi tilan tai puolustautumisen tarve tai jokin muu uhan tai kivun kokemus. Jos vaikka kadulla kävellessä huomaa lähellä koiran, joka näyttää jäykältä ja varautuneelta, aina on hyvä yrittää antaa sille mahdollisimman paljon tilaa vaikka vaihtamalla toiselle puolelle katua.

Koiralle voi myös yrittää viestiä, että ei ole sille uhaksi.

– Jossain tapauksessa esimerkiksi rauhallinen pysähtyminen, kyljen kääntäminen tai muuten levollisesti oleminen voi olla koiran näkökulmasta hyvinkin rauhoittava asia.

– Jos koira on jo stressaantunut ja kuormittunut ja näyttää siltä, että se voi tehdä hetkellä millä hyvänsä mitä vain, sen aistit ovat hyvin herkillä kaikelle liikkeelle ja hyvinkin pieni triggeri voi aiheuttaa reaktion. Jos me siinä tilanteessa teemme äkkinäisen liikkeen muutoksen, heilautamme käsiä, huudahdamme tai kävelemme liian läheltä tai liian nopeasti ohi, koira voi suunnata purkautumisensa meihin. 

Saako koiraa katsoa silmiin?

Katsekontaktin välttäminenkin voi olla viisasta uhkaavassa tilanteessa.

– Koira on utelias eläin ja voi mielellään katsella ohimeneviä ihmisiä. En ole itse koskaan painottanut sitä, että koiraa ei saisi koskaan katsoa silmiin, vaikka näin ehkä yleisesti kuvitellaan. Koirat myös hakevat ihmiseltä katsekontaktia. Eli yleisesti ajatellen koiraa on siis tosi ok katsoa silmiin, Haapanen sanoo.

– Mutta jos koiralla ei ole hyvä olla tai sillä on ihan hätä, se voi reagoida hyvin herkästi kaikkeen. Jos ei tunne koiraa, epäilee sen olevan tosi kuormittavassa tilanteessa tai koiran ohittaminen jännittää, voi olla turvallisempaa olla katsomatta.

Haistaako koira pelon?

Koiralla on tarkka hajuaisti, ja se voi haistaa myös pelon. Haapasen mukaan on kuitenkin hyvin epätodennäköistä, että se saisi koiran hyökkäämään.

– Koira on saattanut tietysti oppia, että kun ihminen haisee tietyltä, se toimii jollain koiralle epäedukkaalla tavalla. Oman työni perusteella tiedän, että jos koira muuttaa käyttäytymistä, koska ihmistä pelottaa, yleensä taustalla on se, että pelkäävä ihminen käyttäytyy yhtäkkiä vähän eri tavalla kuin ennen. Hän saattaa liikehtiä rauhattomasti tai tuijottaa koiraa eri tavalla kuin muut.

– Pelkäävän ihmisen kannattaa pysyä rauhallisena ja siirtyä etäämmäs koirasta, jos se on mahdollista. Myös koiran omistajalle oman pelon esiin tuominen on hyvä idea, jotta koiran omistaja voi ottaa huomioon asian.

Harva koira nauttii vieraan kosketuksesta

Mistä sitten tietää, että koira on stressaantunut?

Haapasen mukaan stressaantunut ja kuormittunut koira voi vaikkapa läähättää ja sen on vaikea käydä lepäämään.

Jos huomaa, että koira jatkuvasti väistää ihmisen liikkeitä, siitä voi olettaa, että se kaipaa omaa tilaa tai se pelkää, että joku vahingossa osuu siihen tai koskee sitä.

Haapasen mukaan harva koira itse asiassa nauttii vieraiden kosketuksesta.

– Ja tosi monia koiria kosketaan paljon ja aika yhtäkkiä. Vaikkapa terassilla ollessa kuka tahansa voi yhtäkkiä tulla hellittelemään. Jos koira kokee sen joka kerta epämukavaksi, voi olla, että se
alkaakin ilmaista (käytöksellään), että älä koske. Toisaalta omistajan on tärkeä pohtia, mihin tilanteisiin koiraansa ylipäänsä altistaa ja viihtyykö koira edes terassilla.

Koiran koskemiseen olisi aina hyvä pyytää lupa sen omistajalta – tai koiralta itseltään.

– Koiran voi hyvin opettaa kertomaan, haluaako se tervehtiä vieraita tai saada kosketusta heiltä. Esimerkiksi omien koirien kanssa liikkuessa tarjoan niille mahdollisuuden käydä haistelemassa ja mahdollisesti silitettävänä sellaisen ihmisen luona, joka kysyy, saako koiria tervehtiä. Koirat lähestyvät siis ihmistä eikä toisinpäin. 

Anna koiralle aikaa

Ulkomailla Haapanen kehottaa olemaan silittelemättä kulkukoiria ihan jo tautivaaran takia, vaikka ne tulisivat itse luo.

– Lisäksi se, että koira tulee luo ja osoittaa kiinnostusta, ei vielä tarkoita sitä, että se haluaa sitä kosketettavan. Koira voi tulla uteliaana vain keräämään infoa. 

– Koiralle voi antaa hetken aikaa ja seurata mitä se tekee. Jos se haluaa koskettamista ja silityksiä, se yleensä tekee sen selväksi. Se saattaa vaikka kuonolla hakeutua käden luo, pökkiä vähän tai nostaa tassua – mitä se sitten oppinutkaan.

SEY: Suhtaudu aggressiiviseen koiraan vakavasti

Aggressiiviseen koiraan on suhtauduttava vakavasti, muistuttaa eläinsuojelujärjestö SEY.

Jos törmäät rappukäytävässä tai naapurustossa vihaiseen koiraan, toimi näin: 

 • Jos olet huolissasi lähistöllä asuvasta aggressiiviselta vaikuttavasta koirasta, tee eläinsuojeluilmoitus. 

 • Jos lähistöllä asuva, aggressiiviselta vaikuttava koira aiheuttaa toistuvia vaaratilanteita, voit tehdä ilmoituksen myös suoraan poliisille osoitteessa www.poliisi.fi. 

 • Jos koira on käynyt ihmisen tai toisen eläimen kimppuun, ilmoita asiasta heti suoraan poliisille. 

 • Jos tilanne on akuutti eikä hyökänneen eläimen omistaja tai haltija pysäytä hyökkäystä tai jos asiaa ei voida selvittää rauhallisesti, soita hätänumeroon 112 

 • Jos tilanne on ohi ja hyökännyt koira tai koiran omistaja on poistunut paikalta, tee rikosilmoitus osoitteessa www.poliisi.fi 

 • Jos koira hyökkää toistuvasti, poliisi voi tehdä päätöksen koiran lopettamisesta.

 • Jos epäilet, että eläimen muissakin olosuhteissa on puutteita (koiraa ei esimerkiksi ulkoiluteta tai ruokita), tee myös eläinsuojeluilmoitus.

Jos hyökännyt koira on oma koirasi, toimi näin: 

 • Tarjoa apuasi: jätä yhteystietosi hyökkäyksen uhrille ja maksa tapahtuneesta aiheutuvat kustannukset.

 • Koiran aiheuttamista vahingoista vastaa yleensä se, jonka hallussa ja valvonnassa koira vahinkohetkellä on ollut. Omistajan lisäksi koiran aiheuttamista vahingoista voi siten joutua vastuuseen esimerkiksi koiran ulkoiluttaja tai muu hoitaja.

 • Jos tilanne on akuutti eikä sen selvittäminen rauhanomaisesti onnistu toisen osapuolen kiihtymyksestä tai vastaavasta syystä johtuen, soita hätänumeroon 112.

Lähde: SEY

Näin selvitetään tyypilliset ongelmat koiran kanssa 9:00
Katso myös: Mitkä ovat koirien tyypilliset käytösongelmat ja miten ne ratkaistaan? Haastattelussa koirien käyttäytymisen asiantuntija Emmi Hakio

Lue myös:

  Uusimmat