Koira hyökkäsi lapsen kimppuun Vallilassa – näin omistaja kertoo lemmikistään MTV:lle: "Sain puhelun poliisilta, että…"

Lapsen kimppuun hyökänneen koiran omistaja kertoo nyt MTV:lle dramaattisista tapahtumista.

Maanantaina Helsingin Vallilassa tapahtui ikävä tapaturma, kun kerrostaloasunnosta vapaaksi päässyt koira hyökkäsi alle kymmenvuotiaan lapsen kimppuun kadulla. Koira puri lasta jalkaan, ja hän joutui tapahtuman seurauksena sairaalaan. 

MTV tavoitti koiran omistajan keskiviikkona. Varmistimme hänen henkilöllisyytensä, mutta aiheen arkuuden vuoksi hän esiintyy tässä jutussa nimettömänä. 

Haastattelussa vastassa on siisti nuori mies, joka puhuu rauhallisesti ja on edelleen selkeästi poissa tolaltaan toissapäiväisistä tapahtumista. 

Omistaja kertoo suostuneensa haastatteluun, koska mediassa on levinnyt virheellistä tietoa tapahtumista. 

Koira palautettiin omistajalleen 

Koira on viisivuotias amerikanpitbullterrieri, joka on ollut omistajallaan pennusta lähtien. Nykyiseen asuntoon mies muutti koiransa kanssa pari kuukautta sitten.

Koiran omistaja kertoo maanantaipäivän olleen tavallinen. Hän oli käynyt koiran kanssa lenkillä ennen töihin lähtöä. 

– Olin ehtinyt olla töissä noin 20 minuuttia, kun sain puhelun poliisilta, että on sattunut tapaturma.

Puhelun jälkeen koiran omistaja lähti heti töistä. Kun hän saapui tapaturmapaikalle, oli koira jo viety pois.

– Minulle sanottiin, etten saa koiraani enää takaisin, mikä oli aika vaikea paikka. Siinä vaiheessa aloin soittelemaan joka paikkaan, yrittäen estää tämän.

Koira palautettiin omistajalleen tiistaina, koska poliisin selvityksen mukaan koira ei ole aikaisemmin hyökännyt ihmisten kimppuun. Myös sen hoito-olot olivat sellaiset, että takavarikko voitiin kumota.

– Rikoslain mukaan vaarallisen eläimen lopettamisesta päättää tuomioistuin. Poliisi voi lopettaa eläimen poliisitehtävän aikana paikan päällä vain viimesijaisena keinona. Jos terve eläin saadaan otettua kiinni, ei sitä ole perusteltua välittömästi poliisin toimesta lopettaa, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Katariina Rinne Helsingin poliisista kertoo tiedotteessa.

Koiran omistajaa epäillään vammantuottamuksesta ja eläimen vartioimatta jättämisestä.

Asunnon ulko-ovi oli rikki

Sama koira on ennenkin päässyt asunnosta ulos itsekseen, koska asunnon ovessa on ollut vikaa.

– Edellisen kerran koira pääsi karkuun asunnosta asumisen alkuvaiheessa, omistaja kertoo.

Silloin koira oli päässyt asunnosta rappukäytävään.

– Naapurit olivat silloin vieneet koiran takaisin sisälle, mutta se oli aina päässyt sieltä ulos, joten poliisit soitettiin paikalle.

Poliisi totesi, että ovi on rikki, mutta sen huoltamiseksi ei kuitenkaan tehty isompia liikkeitä.

– Ilmoitin kyllä ovesta huoltoyhtiölle, mutta olisi pitänyt soitella vielä perään. En arvannut, että mitään näin kamalaa tapahtuisi, mitä maanantaina kävi.

Miksi koira hyökkäsi?

Omistaja kertoo, ettei hän rehellisesti tiedä, miksi juuri nyt kävi näin pahasti, että koira puri lapsen sairaalakuntoon.

– Koen, että tämä oli pahan onnen sattuma, joka tuli tosi yllätyksenä. Otan täyden vastuun tapahtumista, ja olen todella pahoillani lapsen vanhemmille ja pelkään, että lapselle tulee traumoja.

Omistaja kertoo myös, että koira on leikkinyt useaan otteeseen hänen perheeseensä kuuluvien lasten kanssa, eikä se ikinä ole ollut moksiskaan.

– Elämässäni on ollut paljon muutoksia. Parin kuukauden asumisen aikana koira ei välttämättä ole vielä asettunut, ja saattaa kokea pieniä tavallisia eroahdistuksen piirteitä. 

– Aikaisemmassa kodissa se ei ole ikinä karkaillut.

Tappouhkauksia ja rasistisia kommentteja

Omistajan mukaan hänestä on kirjoitettu internetissä ilkeitä solvauksia, rasistisia kommentteja ja uhkauksia.

– On aika raskasta, ja läheiset ovat todella huolissaan ja peloissaan minusta. Ystävät ovat ehdottaneet haluanko muuttaa heille hetkeksi asumaan tilanteen laantumisen ajaksi. 

Koiranomistaja ja asianomaiset eivät tunne entuudestaan. Hän kuitenkin kertoo antaneensa yhteystietonsa perheelle, ja sanoneensa, että hänelle saa aina soittaa. 

– Olen odottanut heiltä puhelua, ja olen vastaanottavainen puhumaan mistä vaan ja selvittämään asiaa. 

Lue myös:

    Uusimmat