Mainos

Tohtorin väite: Lasten pitäisi nukkua äitinsä vieressä kolmevuotiaaksi saakka

Vanhempia on yleensä opetettu nukuttamaan lapsi omaan sänkyyn jo aikaisessa elämänvaiheessa, jotta lapsi oppisi nukkumaan itsekseen. Tohtori Nils Bergman Etelä-Afrikasta on eri mieltä.

Jos googlaat lauseen "koska lapsi omaan sänkyyn nukkumaan", olet pian moninaisten keskustelujen äärellä. Yksi nukuttaa vauvan erilliseen sänkyyn heti tämän synnyttyä, toisten mukaan lapsi nukkuu paremmin perhepedissä, vanhempiensa vierestä.

Tohtori Nils Bergman Etelä-Afrikasta uskoo, että lapsen ja äidin välisen siteen syntymiselle on hyödyksi, jos lapsi nukkuu vanhempiensa vieressä. Bergmanin selvityksen mukaan öinen erossaolo voi jopa aiheuttaa käytösongelmia myöhemmin.

Vanhempia on yleensä opetettu nukuttamaan lapsi omaan sänkyyn jo aikaisessa elämänvaiheessa, jotta lapsi oppisi nukahtamaan ja nukkumaan itsekseen. Esimerkiksi Iso-Britanniassa on tutkittu niin sanottuja perhepetejä ja kiistelty siitä, miten vaarallista äidin on nukkua vauvan vieressä ja voiko äiti tukehduttaa vauvan vahingossa yöllä.

Bergmanin mukaan vanhempia suurempi vaara vauvalle ovat esimerkiksi isot tyynyt ja lelut. Hän tutki 16 vauvaa ja havaitsi niiden sydänten stressaantuvan enemmän, jos vauvat nukkuivat yksin omissa sängyissään. Kuusi vauvaa nukkui yön rauhallisesti itsekseen, muut eivät. Omassa sängyssään nukkuvien lasten unisykli myös häiriintyi.

Bergman väittää jopa, että keskeytynyt uni vaikeuttaa lapsen ihmissuhteita myöhemmin. Hän suosittelee lapsen vieressä nukkumista, kunnes tämä on kolmevuotias.

Tärkeitä neuvoja kaikille vanhemmille:

1:16

1:29

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.