Mainos

Tästä syystä sinun tulisi nukkua lapsesi kanssa samassa huoneessa, mutta ei samassa sängyssä

Tuoreen tutkimuksen mukaan lapsi kannattaa nukuttaa vanhempien sängyn sijaan omaan petiinsä. 

Sängyn jakaminen vauvan kanssa on melko yleinen tapa, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan ei lapsen tulevaisuuden kannalta se paras vaihtoehto. On nimittäin käynyt ilmi, että tämä tapa saattaa lisätä lapsen riskiä sairastua masennukseen ja ahdistukseen myöhemmällä iällä.

Sängyn jakaminen lisää mielenterveysongelmien riskiä 

Journal of Affective Disorders -tiedejulkaisussa esitellyn tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, vaikuttaako sängyn jakaminen äidin kanssa lapsen kehitykseen. Tutkimukseen osallistui 3583 lasta, joilla oli erilaisia nukkumiskäytäntöjä. Osa lapsista ei nukkunut lainkaan vanhempiensa kanssa samassa sängyssä, osa nukkui heidän kanssaan vain vauvana ja osa oli niin kutsuttuja pysyviä sängynjakajia. Tutkijat analysoivat lasten henkistä hyvinvointia säännöllisin väliajoin kuusivuotiaiksi saakka.

Tutkijat tulivat siihen lopputulokseen, että vanhempiensa kanssa nukkuneilla oli enemmän mielenterveysongelmia kuin omassa sängyssään nukkuvilla. 

Kyseinen tutkimus ei kuitenkaan ole aukoton. Tutkijat myöntävät, että tutkimus ei ota huomioon sosiaalisia tekijöitä. Toiset perheet saavat valita lapsen nukkumispaikan, toiset joutuvat ottamaan lapsen sänkyyn olosuhteiden pakosta. Vuoteen jakaminen ei siis välttämättä ole syy tutkimukseen osallistuneiden lasten mielenterveysongelmiin.   

Vaikka lasta ei tämän tutkimuksen valossa kannattaisikaan ottaa nukkumaan vanhempiensa viereen, lapsi kannattaisi kuitenkin pitää samassa makuuhuoneessa. Yhdysvaltojen terveysviranomaisen American Academy of Pediatricsin suosituksen mukaan tämä tapa suojelee lasta parhaiten kätkytkuolemalta. 

Hyvät yöunet auttavat jaksamaan päivän haasteet.


Lähteet: Redbookmag, CNN

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.