Mainos

Tohtori: Mannerheimin myrkytysyritys sensaatiomainen tieto

Valtiotieteen tohtori Martti Turtola pitää tietoja marsalkka Mannerheimin myrkytysyrityksistä sensaatiomaisina.

Mannerheimin murhayritystä varten Suomeen pudotettiin erikoiskoulutettu desanttiryhmä keväällä 1943. Myrkytysoperaatiota oli suunniteltu Neuvostoliitossa useita vuosia. Suomen vastavakoilu kuitenkin paljasti desanttien aikeet.

Tohtori Martti Turtolan mielestä salamurhahankkeita pyrittiin sodan aikana salaamaan.

- Ei näistä suinkaan iltapäivälehdissä tehty sensaatiota, vaan tällaiset hankkeet pyrittiin paljastuessaankin salaamaan. Silloin ei haluttu antaa viholliselle etulyöntiasemaa näissä asioissa, Turtola selventää.

Turtola uskoo Mannerheimin olleen tietoinen häneen kohdistuvasta, jatkuvasta uhasta. Mannerheimin seuraajakin oli valittu siltä varalta, että hän tavalla tai toisella kuolisi.

- Kirjoitettu dokumentteja näistä uhista ei Suomesta löydy, koska ne on hävitetty. Venäjällä niitä voisi löytyä, mutta sinne järjestelmiin ei nykyisen järjestelmän puitteissa päästä, Turtola sanoo.

Mannerheimin murhayritys selvisi joensuulaisen historiantutkijan Matti Kososen Sota-arkistosta löytämistä asiakirjoista. Suomeen lähetetyt myrkkydesantit olivat huippuammattilaisia ja Kosonen arvioi, että heidät luovutettiin sodan jälkeen Yhdysvaltoihin.

Lue myös:

Katso Mari Haaviston juttu (Kymmenen uutiset 6.4.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.