Mainos

Tohtori Kuolema tappoi 215

Tohtori Kuolemaksi kutsuttu brittilääkäri Harold Shipman murhasi runsaan kahdenkymmenen vuoden aikana ainakin 215 potilastaan. Tänään julkaistun tutkimusraportin mukaan uhreja voi olla enemmänkin.

Britannian Tohtori Kuoleman, perhelääkäri Harold Shipmanin tekemisiä tutkinut komissio on saanut työnsä valmiiksi. Komission mukaan Shipman murhasi ainakin 215 potilastaan 23 vuoden aikana. Uhreja voi olla enemmänkin. Murhien motiivia ei tutkimuskomissiokaan kyennyt selvittämään.

"Mukava, ystävällinen ja pätevä". Näin luonnehtivat Harold Shipmanin potilaat lääkäriänsä, ennen kuin hänet syyskuussa 1998 pidätettiin epäiltynä yhden potilaansa murhasta. Pian uhreja alkoi löytyä lisää, ja nyt tohtorin tekemisiä selvittänyt tutkimuskomissio on päässyt jonkilaiseen selvyyteen siitä, kuinka monta potilastaan Harold Shipman surmasi. Uhreja on varmasti ainakin 215, mutta sekään ei välttämättä ole lopullinen luku:

- Niiden lisäksi 45 tapauksessa oli viitteitä siitä, että Shipman on voinut aiheuttaa kuoleman. Toisin sanoen epäilykselle oli perusteet, mutta todistusaineisto ei ollut riittävän selvä, jotta olisin voinut todeta ne murhiksi. Pahoittelen sitä, että näiden potilaiden omaiset joutuvat jäämään epätietoisuuden valtaan, kertoo hovioikeuden tuomari Dame Janet Smith, Shipman-tutkimuskomission puheenjohtaja.

Siis ainakin 215 murhaa ja mahdollisesti 260 murhaa tai ehkä vieläkin enemmän. Harold Shipman on Britannian pahin sarjamurhaaja kautta aikojen, ja maailmantilastoissakin hän on kärkipäässä.

Mutta mikä ajoi arvostetun perhelääkärin murhaamaan omia, ikääntyviä potilaitaan antamalla heille lääkkeitä tappavina yliannoksina. Vastauksen tietää vain Harold Shipman itse, mutta hän kiistää syyllistyneensä mihinkään väärään. Asiantuntijoiden mukaan Shipman oli jonkinlaisen jumalakompleksin vallassa ja lopulta tottui murhaamiseen niin, että elämä ilman sitä tuntui turhauttavalta.

Harold Shipman tuomittiin 15 murhasta elinkautiseen vankeuteen kaksi vuotta sitten. Vaikka murhia on nyt paljastunut lisää, hän tuskin joutuu enää vastaamaan uusiin syytteisiin. Viranomaisten mukaan puolueetonta oikeudenkäyntiä olisi mahdoton järjestää, koska Britanniasta ei löytyisi sellaista valamiehistöä, joka ei olisi tietoinen Shipmanin jo saamasta tuomiosta ja tutkimuskomission raportista. Käytännön merkitystä asialla ei ole. Shipman voisi päästä vapaaksi vain sisäministerin armahduksella. Sellaista sisäministeriä Britanniassa ei ole eikä koskaan tule.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 19.07.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.