Mainos

Todistajat esitutkinnassa: Orimattilan puukottaja aiheutti kauhua moottoritiellä ennen ulosajoa – "Auto tuli suoraan kohti"

Poliisin luoteihin viime syksynä Orimattilassa kuollut mies aiheutti vaarallisia tilanteita ja kauhua muille autoilijoille kaahatessaan Nelostiellä. Kaahauksen päätteeksi mies ajoi ulos moottoritien keskiviheriölle, missä hän puukotti kyydissään ollutta 23-vuotiasta naista. Poliisi pysäytti puukotuksen ampumalla miestä.

Poliisin esitutkinnassa 32-vuotiasta miestä epäiltiin tapon yrityksestä, törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, törkeästä rattijuopumuksesta ja huumausaineen käyttörikoksesta, mutta juttu ei koskaan etene syyteharkintaan, koska mies kuoli.

Poliisi sai ensimmäiset ilmoitukset miehen kaahailusta sunnuntaina 2. lokakuuta kello 12.30.

Hätäkeskukseen tulleiden ilmoitusten mukaan Opel Vectra -henkilöauto ajoi ylinopeutta ja teki vaarallisia ohituksia. Kaahailu alkoi jo Lahdessa taajama-alueella ja jatkui moottoritielle. Silminnäkijähavaintojen mukaan auto oli ajanut punaisia päin, tehnyt kovia ohituksia ja heittelehtinyt.

Esitutkinnassa kuultiin yli 20 autoilijaa, jotka todistivat miehen kaahailua.

Naiset loukkaantuivat törmäyksessä

Mies ehti aiheuttaa lukuisia vaaratilanteita ennen tieltä suistumista. Ennen ulosajoa Opel törmäsi Audiin, jonka kyydissä oli kaksi naista.

– Autoa ajanut ystäväni havaitsi, että meidän takaa tulee auto todella kovaa ja ystäväni yritti ehtiä takaisin oikeanpuoleiselle ajokaistalle. Emme kuitenkaan ehtineet sille kaistalle, kun takaa tullut auto törmäsi meidän auton vasempaan takakulmaan. Meidän auto lähti heittelehtimään törmäyksen voimasta, mutta ystäväni sai hallittua tilanteen ja ohjattua automme tien oikeaan laitaan, autossa matkustajana ollut nainen kertoo esitutkinnassa.

– Auto tuli suoraan kohti. Ehdin vain ajatella, että minun pitää painaa kaasua lisää, jotta ehdin pois alta, kuljettajana toiminut nainen kertoi poliisille.

Pysähdyksen jälkeen naiset huomasivat, että Opel pyöri tiellä ja ajautui keskiviheriölle.

– Minun verkkokalvoille oli piirtynyt sellainen mielikuva, että joku rengas pyöri tiellä, etupenkillä istunut nainen sanoo.

Naiset loukkaantuivat lievästi törmäyksessä. Audi vaurioitui niin pahasti, että se meni lunastukseen.

Naiskuljettajan mukaan kaahari ajoi todella kovaa.

– Minä ajoin noin 120 km/h. Se ajoi todella paljon lujempaa kuin mitä minä ajoin. Minulla on sellainen mielikuva, että auto "lensi". Niin lujaa se tuli, etten ehtinyt tehdä mitään.

Heilautti ohittaessaan muita autoja

Opel Vectra ehti ohittaa lukuisia autoja, ennen kuin se suistui ulos moottoritieltä.

– Harmaa auto ohitti niin läheltä, että ihmettelin, ettei se osunut autooni. Kovan vauhdin takia oma autoni oikein heilahti, eräs mieskuljettaja kertoo.

– Mieheni näki peilistä takaa tulevan auton ja sanoi, että "nyt tulee kovaa". Auto ohitti meidät todella läheltä, kylkien väliin ei olisi sunnuntain Hesari sopinut, yksi nainen sanoi poliisikuulusteluissa.

Opel ohitteli moottoritiellä muita autoja sieltä mistä pääsi.

– Näin peilistä, että tämä auto ohitti kaksi takanani vierekkäin ajavaa autoa ajamalla niiden välistä siten, että tiellä oli kolme autoa rinnakkain. Auto ohitti minut vasenta kaistaa pitkin. Auto jatkoi huomattavaa ylinopeutta ja pujotteli edelläni olevien autojen ohi, eräs mies sanoo.

– Tämä auto kiemurteli autojen ohitse sieltä mistä pääsi. Mietin, että tuossa käy vielä huonosti. Se oli ihan järjetöntä kaahaamista ja siinä olisi voinut rysähtää ihan milloin tahansa, yksi mies kertoi kuulusteluissa.

Mies arveli auton nopeudeksi 160-180 kilometriä tunnissa.

Useiden autojen kyydissä oli myös lapsia. Eräs nainen oli liikkeellä miehensä ja pariskunnan kaksikuukautisen vauvan kanssa, kun Opel ohitti heidät.

– Auton kaistanvaihtelu oli niin holtitonta, että mieheni ryhtyi soittamaan hätäkeskukseen. Minun kohdallani auto vaihtoi vasemmalle kaistalle ja ajoi heittämällä ohi. Ohitus tapahtui todella läheltä autoamme, nainen kertoi poliisille.

Matkustaja retkahti autossa

Opelin kaahaaminen moottoritiellä kesti vajaat 10 minuuttia, ennen kuin se törmäsi toiseen autoon, rupesi pyörimään tiellä ja suistui sitten ulos.

– Auto pöllähti viheriölle kaistojen väliin. Jonkun töppäyksen auto teki. Samalla näin, että apukuskin paikalla matkustaja retkahti aika kovasti eteenpäin. Auton pysähdyttyä kuljettajan paikalta singahti heti mies ulos, vastaantulevien kaistalla ajanut mies kertoi poliisille.

Opelin kyydissä ollut 23-vuotias nainen yritti tässä vaiheessa päästä ulos autosta, mutta 32-vuotias mies rupesi lyömään häntä veitsellä.

Paikalle ensimmäisenä tullut moottoripyöräpoliisi käskytti ensin miestä lopettamaan puukottamisen. Kun mies ei totellut, poliisi ampui kolme laukausta. Puukottaja kuoli heti.

Nainen sai puukotuksessa vakavat vammat, ja hänet kuljetettiin sairaalaan. Naiselta murtui myös lonkka ulosajossa ja hän joutui olemaan sen vuoksi sairaalassa jonkin aikaa. Nainen toipui kuitenkin vammoistaan.

Nainen pelkäsi kyydissä

Poliisille nainen kertoi yrittäneensä koko automatkan ajan saada miestä jarruttamaan.

– Hän teki monta kertaa vaarallisia ohituksia. Muistelen, että kahdesta hänen ohittamastaan autosta lähti peilitkin. Luulen, että hän ajoi noin tahallaan. Vaikutti, että hänellä on sitä hauskempaa mitä lujempaa hän ajaa. Minua pelotti ja huusin hänelle, että hän jarruttaisi, nainen kertoi esitutkinnassa.

Nainen arveli miehen ajaneen ainakin 160 kilometriä tunnissa.

– Minä keskityin vain siihen, että yritin huutaa hänelle, että hän pysähtyisi. Ajon aikana tuli lukuisia vaaratilanteita. Kaahausta kesti ainakin 10 minuuttia.

Nainen muistaa, kuinka auto törmäsi Audiin.

– Ajo päättyi siten, että näin edessämme kaksi autoa. Hän yritti ajaa noiden autojen välistä, vaikka minä ymmärsin heti, että ei siitä mahtuisi.

Poliisin mukaan syy kuljettajan käytökselle jäi mysteeriksi. 32-vuotiaan miehen verestä löytyi myöhemmin amfetamiinia.

2:31

8:00

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.