Timo viihtyy muiden seurassa alasti, mutta istuu ruokapöytään vaatteet päällä

Timo riisuu vaatteensa muiden seurassa, mutta kotona hän ei nakuile. Mies ajautui sosiaalisiin naturistipiireihin akateemisen tutkimustyönsä kautta.

– Opiskelin Helsingin yliopistossa kansantiedettä, ja meille tarjottiin erilaisia teemoja gradun aiheiksi. Minä nappasin naturismin, kun professorimmekin kaipasi jotakin raflaavampaa aihetta, Timo kertoo ensikosketuksestaan naturismin maailmaan.

Naturismi tarkoittaa sosiaalista alastomuutta. Aluksi Timo oli ennakkoluuloinen, mutta tutkimustyötä tekevään mieheen pätivät samat säännöt kuin naturisteihin: tapaamisiin tullaan alasti.

– Ensimmäisessä tapaamisessa sihteeri kuulutti minut paikalla olevien joukosta, ja minun piti kertoa mitä minä teen siellä. Kun kaikki ovat samanvertaisia, niin ei tule subjekti–objekti-vertauskohtaa, Timokertoo ensimmäisistä hetkistään naturistipiireissä.

Ei itsensä esittelijöille

– Tajusin, että naturisteilla on omat syynsä olla alastomana näissä paikoissa. Uimahallissa kaikki ikkunat oli suljettu ja verhottu, joten sinne ei päästetty ulkopuolisia.

Ulkopuolisilla Timo tarkoittaa esimerkiksi ekshibitionisteja, eli sukupuolisen paljastamishäiriön omaavia henkilöitä. Naturistipiirien kautta alastomuudesta tuli Timolle elämäntapa, ja myös puoliso liittyi miehen mukana naturistipiireihin. Liittyminen ei ollut hankalaa.

– Kyllä tyttöystävälläni oli varmaan semmoista luontaista uteliaisuutta naturismia kohtaan. Minä tein etukäteen selväksi, ettei ole mitään hätää ja ettei se alastomuus ole mitään tämän kummallisempaa.

Ruoka nautitaan vaatteet päällä

– Minut erottaa naturisteista se, että suurin osa heistä viettää päivänsä vaatteitta. Minä en ole vielä mennyt niin pitkälle, että olisin kotona nakuna. En ole naturisti, mutta viihdyn naturistiporukoissa, Timo selventää.

Päätökseen vaikuttaa muun muassa nakuilulle epäkäytännöllinen koti.

– Pitäisi peittää kaikki (ikkunat) ja valmistella, olla pimeässä asunnossa. Emme voisi pitää verhoja auki, kun asumme maan tasalla ja meillä on pieni tontti, johon kaikki näkevät. Mieluummin olen auringon lämmössä kuin kotona, joka on varjoinen paikka, kiteyttää Timo.

Timo kertoo, että tapahtumisissa ja allastapaamisissa on käynyt ilmi, että noin puolet ruokailee alasti, puolet ei.

– Omalla kohdallani siinä on mukana siisteys- ja hygieniatekijä, ettei joka paikassa tarvitse käyttäytyä sillä tavalla. En ole ollut alasti kotona pidempiä aikoja, mutta ehkä sitten, jos meille tulisi naturistivieraita.

Ei yksityiselämän nakubileitä

Naturistit tapaavat toisiaan yhteisillä kesäpäivillä ja vuosijuhlissa, mutta tarvetta yksityiselämään ulottuvalle ystävyydelle ei ole ollut.

– Olen halunnut jollakin tavalla säilyttää yksityisyyteni. Toisaalta olen myös huomannut, ettei keskustelun ja harrastusten suhteen löydy sellaista pinta-alaa, että olisi ollut tarvetta tavata yksityiselämän puolella.

Puheenaiheet tapaamisissa ovat hyvin arkisia.

– Paljon pohdimme sitä, missä voisimme avata uusia rantoja, tai että minkälaisia juhlia joku järjestää jossakin. Ja puhumme matkustelemisesta, tuntemani naturistit pyrkivät hakeutumaan lomillakin naturistialueille.

Ryhmäpaine takaa käyttäytymisen

Timo painottaa, että sosiaalinen kontrolli ja paine käyttäytyä asiallisesti ovat sitä suurempia mitä suurempi ryhmä on koolla.

– Ihmiset sopeutuvat hyvin tietyn normin mukaiseen käyttäytymiseen. Eihän yksilö voi mitään kiihottumiselleen, mutta ei ylilatautuneisuutta ole juurikaan esiintynyt.

Noin 90 prosenttia ihmisistä on tapaamisissa aivan luontevasti ilman kiihottumisen merkkejä.

– Ehkä erektio on mielletty niin, että tulee jos se on tullakseen, tai jos se jollekin tulisi, niin kyseinen henkilö kokisi siitä häpeää ja poistuisi sivummalle.

– Se on ammattitaitoa itselleen, että pystyy olemaan normaali, eikä aiheuta itselleen kiusallisia tilanteita, kuten erektioita tai sen pelkoa.

Nakuilusta jää hyvä mieli

– Kun tulen tapaamisesta kotiin, olen saanut yhteenkuuluvaisuuden tunteen, jonkinlaisen ryhmäkoheesion. Sitä toivoo kaikkea hyvää niille muille heidän pyrkimyksissään, kun he hakevat uusia kokoontumispaikkoja ja vievät aatetta eteenpäin.

– Ja tietenkin sitten on myös puhdas olo, kun on saunonut. Raikkaissa Pihlajasaaren tuulissa alastomuudella on pieni ero, kun ei ole märkää uimahousua päällä. Antaa raikkaan tuulen hyväillä ihoa ja auringon lämmittää sen sijaan, että olisi kostea riepu päällä.

– Olen todennut, että minkä vuoksi ottaisin uimapukuja, jos ilmankin voi ottaa aurinkoa, tuumaa Timo.

Hän ei ole koskaan tuntenut itseään häveliääksi omaa alastomuuttaan kohtaan.

– Siellä missä naturistit ovat, on ollut helpottava ja mukava olla. Kukaan ei ole joutunut silmätikuksi.

Kuvat: Suomen Naturistiliitto ry, Colourbox.com

Studio55.fi/Siiri L'Ecuyer

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja