Oletko naturisti? Näissä suomalaispaikoissa voit nakuilla rauhassa

Suomesta löytyy niukasti naturisteille sopivia tapaamispaikkoja Skandinavian maihin ja Keski-Eurooppaan verrattuna.

Helsingin Pihlajasaaressa sijaitsee uimaranta, jolla on kesäaikaan oma alue naturisteja varten. Aluetta ei kuitenkaan suositella perhekäyttöön, sillä rantaviiva on kivikkoista ja pienille lapsille jopa vaarallista jyrkkien ja terävien reunojen takia.

– Tapaamisia on Suomessa niin harvoin, että olen mukana niin paljon kuin voin. Talvikaudella tapaamisia on uimahalleissa noin kerran kuukaudessa, kertoo naturismitapaamisissa aktiivisesti käyvä Timo.

Timo teki tutkimustyönsä suomalaisesta naturismista ja on huomannut, että Suomessa naturistien ikäjakauma on erikoinen.

– Porukasta puuttuu kokonaan teini-ikä. On lapsia, ja sitten on 40-vuotiaista ylöspäin kaikkia muita ikäluokkia.

– Keski-Euroopassa ja Ruotsissakin naturismin kannatus on laajempaa. Siinä ollaan mukana koko elämän kaaren ajan, mutta täällä Suomessa teinisukupolvi ei ole mukana.

Vaatteet on mun aatteet

Selitys löytyy Timon mukaan siitä, että Suomessa vaatteet merkitsevät enemmän.

– Täällä nimenomaan määrittelemme itsemme ja toisemme vaatetuksella. Ja kyllä se häveliäisyys vaikuttaa. Tulee aika, kun teinit alkavat hävetä vanhempiaan. Naturistivanhemmat pukevat vaatteet päälle lastensa edessä, koska teinit häpeäisivät heitä muuten.

– Suomessa on tosin ollut viuhahtelua ja huumoriin liittyvää repäisyä vakavasti otettavan naturismin sijaan, Timo tuumaa.

Suomalaisten yleisesti vähäistä naturismia selittänevät lyhyet kesät.

– Jonkin verran varmaan selittää se, että naturistit rakastavat lämpöä ja haluavat olla luonnossa, mutta kesä on lyhyt.

Naturistirantoja on vähän

Porin Yyterissä sijaitsevalta, pitkältä hiekkarannalta on varattu pieni osa naturisteille, mutta Porin ja Helsingin lisäksi muualta Suomesta ei löydy virallisia naturistirantoja.

Suomesta löytyy kuitenkin uimarantoja ja uimahalleja, joissa on sallittua uida alasti. Ne eivät silti ole varsinaisesti naturisteille tarkoitettuja paikkoja, koska niissä on miehille ja naisille erikseen omat alueet ja vuorot.

Uimapaikkoja ovat Seurasaaren uimaranta Helsingissä, Yrjönkadun uimahalli Helsingissä sekä vanha Turun Uimahalli Turussa. Suomen Naturistiliitto ry järjestää alastonuinteja Martinlaakson uimahallissa Vantaalla.

Kajaanin läheisyydestä löytyy kylpylöitä, joiden kylpyläalueilla uimapuvun käyttö on kielletty. Myös muutamissa muissa suomalaisissa yhteissaunoissa alastomuus on sallittua ja jopa suositeltavaa.

Naturisteille tarkoitettuja hotelleja tai kuntoilulaitoksia Suomessa ei ole.

Koska nakuilumahdollisuudet ovat rajattuja, Suomen Naturistiliitto ja sen jäsenyhdistykset pyrkivät järjestämään naturisteille sopivaa ohjelmaa ja tapahtumia.

Kuva: Colourbox ja Lehtikuva

Studio55.fi/Siiri L'Ecuyer

Lue myös:

    Uusimmat